Curtea de Apel Oradea a pronunţat, miercuri, decizia finală în procesul conferenţiarei Viorica Banciu de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii Oradea, prinsă în flagrant cu mită şi arestată în luna ianuarie a anului trecut pentru că îşi obliga studenţii să cumpere de la ea lucrările pentru examenele de licenţă.

În acelaşi dosar, procurorii au trimis în faţa instanţei şi două studente, Florina Drinc şi Ionela Patricia Jurcan, ambele în anul III în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane Oradea, specializarea Învăţământ Primar şi Preşcolar, Secţia Beiuş. Cele două au fost inculpate pentru dare de mită după ce, spuneau anchetatorii, în toamna anului 2015, i-ar fi plătit conferenţiarei 100 euro (Drinc) respectiv 200 euro (Jurcan) în schimbul unor lucrări de licenţă la limba şi literatura română.

La muncă

Procesul a început la Tribunalul Bihor unde, pe 26 octombrie anul trecut, conferenţiara a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe o perioadă de 4 ani, timp în care trebuia să presteze şi 120 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Beiuş sau în cadrul Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea.

Totodată, instanţa i-a interzis conferenţiarei dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice şi în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dar şi cea de cadru didactic în mediul universitar pe o perioadă de 2 ani. Judecătorii au dispus, de asemenea, confiscarea sumei de 1.650 euro, încasate de Banciu cu titlu de mită.

În cazul Ionelei Patricia Jurcan, una dintre studentele inculpate pentru dare de mită, Tribunalul Bihor a condamnat-o la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de 2 ani şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Oradea sau în cadrul Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea.

Colega ei, Florina Drinc, a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de 2 ani şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Curăţele sau a Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea.

Verdictul final s-a dat, însă, abia miercuri, la Curtea de Apel Oradea. “Instanţa a menţinut soluţia Tribunalului Bihor, mai puţin în cazul inculpatei Florina Drinc, pentru care a redus pedeapsa la 1 an şi 4 luni de închisoare, forma de executare rămânând aceeaşi”, a declarat pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel, judecătoarea Claudia Rus. Decizia este definitivă.

Bişniţă universitară

Conferenţiara Viorica Banciu de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii din Oradea, secţia Beiuş, a fost trimisă în judecată în martie 2016, acuzată că, în perioada 2015 - ianuarie 2016, în calitate de coordonator ştiinţific de lucrări de licenţă la materia limba şi literatura română, a pretins între 100 şi 400 euro de la mai multe studente în anul III.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, sumele au fost pretinse în vederea întocmirii unor lucrări de licenţă la materia sa, respectiv la limba şi literatura română, şi urmau să fie achitate în două tranşe, o primă tranşă odată cu acceptarea ofertei profesoarei, iar cea de a doua cu ocazia predării lucrării de licenţă gata întocmite studentelor, respectiv la sfârşitul anului 2015 - începutul anului 2016.

Lui Banciu i se impută totodată şi că ar fi cerut de la o studentă "o sumă de bani nestabilită" ca să intervină pe lângă un alt cadru didactic al Facultăţii, care va face parte din Comisia de licenţă la examenul din vara acestui an, pentru ca tânăra să-l promoveze.

Ancheta a fost realizată cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor şi al Serviciului Român de Informaţii.

Viorica Banciu a fost reţinută pe 15 ianuarie 2016, în momentul în care a încasat de la o altă studentă, denunţătoare în cauză, 150 euro, reprezentând a doua tranşă din totalul de 300 euro pretinşi pentru întocmirea unei lucrări de diplomă. O zi mai târziu, Banciu a fost prezentată la Tribunalul Bihor şi arestată pentru 30 de zile, măsură menţinută până după declanşarea procesului când a fost plasată în arest la domiciliu, măsură revocată pe 8 septembrie 2016.