Cadrele didactice ale Universității din Oradea și reprezentanții studențiilor au fost chemați, miercuri, la vot.

Pentru că mandatul actualului rector Constantin Bungău va expira în primăvară, universitarii trebuie să decidă, printr-un referendum, cum vor să-și desemneze viitorul lider: prin alegeri directe sau concurs public.

Referendumul a început la ora 10 la Biblioteca din campus și pare că va fi validat după un singur tur, deoarece universitarii s-au mobilizat din primele ore spre urne.

Potrivit președintei Biroului Electoral Universitar, Claudia Timofte, până la ora 12 a fost înregistrată o prezență la vot de 36%. Pentru ca rezultatul referendumului să fie valid, trebuie să se prezinte la urne cel puțin jumătate plus unu din electori, adică din cele 868 de cadre didactice titulare ale Universității și cei 48 de studenți reprezentanți, membri în Senatul academic sau în consiliile facultăților orădene.

„Urnele rămân deschise până la ora 16, iar dacă întrunim prezența necesară la vot pentru validare, în această seară vom ști și rezultatul referendumului”, a declarat Timofte pentru BIHOREANUL.

Buletinul de vot are două opțiuni: desemnarea rectorului prin concurs public sau prin alegeri la care să participe mediul academic orădean.

La toate referendumurile precedente pe aceeași temă, universitarii din Oradea au optat pentru desemnarea rectorului prin vot direct, la fel cum, de altfel, au făcut colegii lor din toate centrele universitare din România.

UPDATE: Au votat: vor fi alegeri!

Referendumul s-a încheiat, miercuri după-amiază, și a fost validat, după ce la vot s-au prezentat 663 de electori.

Majoritatea dintre ei au optat pentru varianta votului direct. 

Potrivit președintei Biroului Electoral Universitar, Claudia Timofte, 127 universitari s-au pronunțat pentru concursul public, iar 536 pentru alegeri. Așadar, în luna mai, la Universitatea din Oradea vor fi organizate alegeri pentru stabilirea următorului rector al instituției.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!