În unanimitate, Senatul Universității din Oradea a avizat joi noua Cartă academică a instituției, care cuprinde și noul Cod de Etică pe care trebuie să-l respecte universitarii orădeni.

Potrivit președintelui Senatului, Aurel Căuș, cele două documente au fost actualizate cu prevederile din Legea învățământului superior 199/2023. De exemplu, la fel ca legea, Carta prevede acum că mandatul pentru o funcție de conducere este de 5 ani, nu de 4, cum era până acum.

„Față de Carta anterioară a universității noastre, nu au fost aduse modificări de fond, în afara celor impuse de Legea învățământului superior”, a declarat Căuș.

De asemenea, Codul de Etică prevede, la fel ca până acum, faptele interzise profesorilor, cercetătorilor și studenților orădeni, precum plagiatul, autoplagiatul ori confecționarea de rezultate sau date, dat și sancțiunile care se pot da ori incompatibilitățile care există în spațiul universitar.

Carta va fi trimisă acum Ministerului Educației, pentru avizare, iar ulterior va trebui din nou dezbătută în Senat, pentru adoptarea ei, ceea ce va fi, însă, doar o formalitate.

Citește mai jos Carta și Codul de Etică:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!