La Oktoberfest-ul din Munchen 6 milioane de turişti fac vraişte oraşul. Înainte de începerea circului, primarul e nevoit să-şi ceară scuze concetăţenilor, dar sumele uriaşe care intră în bugetul local fac mai suportabil întreg deranjul. La Veneţia, Praga şi Florenţa turiştii calcă în picioare intimitatea localnicilor, care nu prididesc să rupă bilete la muzee şi să alimenteze cu sucuri, beri şi sandviciuri frigiderele localurilor mereu arhipline.

La Cluj, în doar 4 zile, 300.000 de spectatori au dănţuit până la ziuă, aducând venituri de 23 milioane euro. Aproape jumătate din bugetul anual al Oradiei.

Vă imaginaţi un fel de Untold la Oradea? Când mă refer la asta nu mă gândesc neapărat să-l văd pe primarul Bolojan cum o cară pe umeri pe nevasta lui Boc. Are el destui pe care-i duce în spate în Primărie. Mă gândesc dacă orădenii au deschiderea de a accepta asemenea manifestări fără să se dea de ceasul morţii că sunt scoşi din tabieturile lor provinciale.

Oraşul s-a pus destul de bine la punct cu infrastructura grea. Ba, mai mult, şi infrastructura turistică începe să arate civilizat. Avem muzee noi, se renovează clădiri, au apărut numeroase puncte de atracţie turistică. Ce bine ne-ar prinde şi nouă nişte venituri comparabile cu ceea ce poate aduce Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu sau Untold-ul de la Cluj!

Pentru asta, nu ne trebuie un festival mai mare sau un Untold mai extins. Trebuie doar ca profesioniştii să-şi pună mintea la contribuţie pentru a descoperi nişa cu care să-şi găsească şi Oradea locul ei sub soare.