Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Vasile Popa, a anunţat, miercuri, finalizarea anchetei şi trimiterea în judecată a unui orădean acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Este vorba de Claudiu Postoveanu, un celebru escroc orădean, condamnat şi judecat pentru numeroase înşelăciuni, dovedit acum de procurori că, în perioada 2007-2011, a înşelat 22 firme de la care a achiziţionat mărfuri cu file cec şi bilete la ordin fără acoperire în contul bancar, provocând o pagubă de aproximativ 1,1 milioane lei.

"Specialist în comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu cec-uri şi bilete la ordin, inculpatul a recrutat persoane tinere şi în căutarea unui loc de muncă, care au preluat părţile sociale ale unor societăţi, devenind astfel asociaţi unici, administratori sau directori cu specimen de semnătură pentru conturile deschise la unităţile bancare din Oradea. Ulterior, inculpatul a determinat persoanele respective să semneze instrumentele de plată pe care le-a folosit pentru plata produselor achiziţionate de la 22 societăţi comerciale", a explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Potrivit procurorului Vasile Popa, din lipsă de disponibil în cont, biletele la ordin şi filele cec au fost refuzate la plată însă mărfurile cumpărate au fost valorificate de către inculpat, motiv pentru care prejudiciul este nerecuperat.

Pentru a nu fi prins, Postoveanu a schimbat societăţile la anumite perioade de timp, schimbând totodată şi asociaţii, administratorii şi directorii. "Pentru a fi mai credibil, a închiriat chiar şi un spaţiu, în Pasajul Vulturul Negru, pe care l-a amenajat ca birou şi unde aşa-zişii angajaţi se prezentau în timpul programului de muncă", a spus procurorul, arătând că, în total, anchetatorii au găsit 10 persoane, toţi tineri cu vârste de până la 30 ani, de care Postoveanu s-a folosit pentru a-şi comite înşelăciunile şi care au scăpat de proces, fiind scoşi de sub urmărire penală şi amendaţi administratov.

Claudiu Postoveanu a fost, însă, trimis din nou în judecată iar în rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că are multiple antecedente penale, fiind  eliberat condiţionat în 2007 cu un rest de 676 zile din executarea ultimei sale pedepse încasate, 5 ani şi 6 luni închisoare. Totodată, în 2009, Postoveanu a mai fost trimis în judecată pentru înşelăciuni în paguba unor firme din Bihor cât şi din alte zone ale ţării, în care prejudiciul se ridică la peste 1,5 milioane de lei, dosar aflat în prezent pe rolul Curţii de Apel Oradea.