Tribunalul Bihor a emis mandat de arestare pentru 29 de zile pe numele a doi tineri orădeni anchetaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Oradea pentru fals şi punere în circulaţie de monedă falsă.

Este vorba despre Iuliu Rotundu şi Cristian Toro, pe care poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Bihor i-au prins că, începând din luna august a acestui an, au falsificat bancnote de 100 lei şi le-au pus în circulaţie în Oradea, în hypermarketul Metro şi la Banca Transilvania.

Surse din anchetă au dezvăluit BIHOREANULUI că, pentru a-i dovedi pe cei doi, poliţiştii au apelat la doi investigatori sub acoperire care, în septembrie, au reuşit să se infiltreze în grupul lor, dându-se drept cumpărători interesaţi să achiziţioneze din falsurile făcute.

Au şi reuşit. Prima tranzacţie s-a derulat pe 11 septembrie, când unul din investigatori a cumpărat 25 de bancnote contrafăcute de 100 lei, pe care au fost găsite şi amprentele lui Cristian Toro. Cea de a doua tranzacţie a fost pe 16 octombrie, când s-au cumpărat alte 25 de bancnote, iar cea de a treia s-a desfăşurat pe 7 noiembrie, când investigatorii i-au cerut lui Rotundu 100 bancnote şi când poliţiştii i-au şi prins în flagrant.

În total, anchetatorii au identificat peste 150 de bancnote falsificate.

Astfel, cei doi tineri au fost prezentaţi, vineri, la Tribunalul Bihor, unde pe numele lor a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Decizia a fost motivată de judecător, printre altele, cu faptul că cei doi sunt recidivişti, având multiple condamnări pentru furt. Iuliu Rotundu, de pildă, a ieşit din închisoare abia la sfârşitul anului trecut, el fiind cel care, în 2009, a dat nu mai puţin de 34 de spargeri, biserici, firme şi sedii de partide dar şi redacţii, printre care şi cea a BIHOREANULUI.

Printre sediile sparte de hoţ se numără două biserici, Mănăstirea Congregaţia surorilor misionare, redacţia din Oradea a Radiodifuziunii Române, Asociaţia Propolis, Camera Notarilor Publici, Centrul pentru Arii Protejate, Uniunea Pensionarilor, Fundaţia Lumea Liberală, Asociaţia Judeţeană de Fotbal dar şi biroul europarlamentarului Eduard Helvig, de unde a plecat cu laptop-ul acestuia.