Consilierii locali au aprobat, joi, în ultima şedinţă ordinară din acest mandat, un proiect complex care va schimba felul în care se circulă prin Piaţa Gojdu din Oradea. Intitulat "Coridorul de mobilitate urbană durabilă în Piaţa Gojdu din Oradea - Etapa I", proiectul prevede realizarea a nu mai puţin de 5 pasaje subterane, inclusiv unul în dreptul Catedralei Ortodoxe. 

Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre investiţie în conferinţa de presă care a precedat şedinţa Consiliului Local. Edilul a spus că este "unul dintre cele mai complicate proiecte din Oradea ultimilor 20 de ani" și că realizarea proiectului tehnic aprobat joi a durat mai mult timp decât era de aşteptat.

Concret, Etapa I a acestui coridor de mobilitate prevede amenajarea a cinci pasaje subterane în centrul civic al municipiului. Unul dintre acestea va fi realizat între Catedrala Ortodoxă şi Casa de Cultură a Sindicatelor, fiind prevăzut cu şase benzi (3 pe sens). Între cele două obiective, deci deasupra pasajului, va fi amenajată o zonă pietonală şi spaţii verzi. Astfel va fi creat un culoar pietonal din centrul oraşului (Piaţa Unirii, Vasile Alecsandri) până la Cetate. 

Totodată, proiectul prevede şi transformarea actualei aşa numite turbogiraţii prin amenajarea altor patru pasaje subterane menite să creeze culoare de trafic în acea zonă, inclusiv unul care va face legătura dinspre calea Mareşal Averescu. 

Investiţia este finanţată din bani europeni prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi se ridică la 21,3 milioane euro fără TVA. Durata de execuţie a proiectului este de 24 de luni. "Vom derula licitaţia după ce se aprobă indicatorii tehnico-economici", a precizat Bolojan. 

Proiectul de intrastructură rutieră din acea zonă este şi mai amplu. Într-o altă etapă, în zona Bulevardului Dimitrie Cantemir - str. Sucevei vor fi construite două giraţii şi un pasaj subteran. Indicatorii tehnico-economici ai acestui proiect intitulat „Coridorul de mobilitate urbană durabilă în Piaţa Gojdu din Oradea - Etapa II" au fost aprobaţi deja în luna iulie.