Unul dintre medicii urgentişti orădeni care a fost voluntar în Republica Moldova s-a îmbolnăvit cu noul coronavirus. Doctorul a făcut parte din delegaţia de 42 de cadre medicale care, la finalul lunii aprilie, au plecat în ţara vecină, pentru a sprijini medicii şi autorităţile de acolo în lupta cu Covid-19.

Informaţia nu a fost anunţată oficial de autorităţile din România, dar, potrivit ziarului Adevărul, sâmbătă, la ceremonia dedicată întoarcerii voluntarilor, de la Vama Albiţa, şeful DSU, Raed Arafat, întrebat despre această îmbolnăvire, a confirmat infectarea pentru unul dintre cei 42 de membri ai echipei.

„Se simte bine”

„Este vorba de un medic specialist în medicina de urgenţă, care a fost testat la Chişinău, acum două zile şi ieri (n.r. vineri) s-a confirmat îmbolnăvirea. Tocmai de aceea, el a venit mai repede acasă. A ajuns azi-noapte şi a intrat în izolare”, a declarat dr. Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD, sâmbătă, pentru BIHOREANUL.

Urgentistul, al cărui nume nu a fost făcut public, este izolat într-un centru dedicat cadrelor medicale din Bihor confirmate cu Covid-19. „Este asimptomatic, se simte bine”, a mai spus Borcea. El a fost testat şi la Oradea, dar rezultatul nu este încă disponibil.

Doctorul care s-a îmbolnăvit a fost singurul membru al delegaţiei române care a fost testat la Chişinău, iar asta pentru că joi a participat la întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor din Republica Moldova. „A fost la Chişinău, la discuţii despre protocoale, iar la ieşire din şedinţă, toţi participanţii au fost testaţi”, a precizat Borcea.

Izolaţi acasă

Celelalte şase cadre medicale din Oradea, la fel ca întreaga delegaţie din România, au fost testate abia sâmbătă dimineaţă, când au ajuns în România, la Vama Albiţa. Aşadar, în cazul lor încă nu se ştie dacă s-au îmbolnăvit sau nu.

„Colegii din Oradea încă sunt pe drum spre casă, iar când vor ajunge, vor intra în izolare la domiciliu. Mâine, în funcţie de rezultatele testelor, se vor lua decizii în privinţa lor”, a mai spus şeful UPU-SMURD.