Aproximativ 200 de membri ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Asociaţiei Deportaţilor şi Victimelor Oprimării Comuniste, Partidului Naţional Țărănesc şi asociaţiei monarhiste din Oradea, reprezentanţi ai Primăriei Oradea şi Prefecturii Bihor, foşti şi actuali membri ai PNL, precum şi deputatul Ioan Roman (PSD) l-au petrecut pe ultimul drum, marţi, pe inginerul pensionar Cornel Pop, unul dintre ultimii disidenţi anticomunişti, adevăraţi, din Bihor.

Serviciul religios oficiat de un sobor de preoţi greco-catolici în fruntea căruia s-a aflat PS Virgil Bercea a avut loc la Capela Frenţiu din Cimitirul Municipal, la acesta asistând, din căruciorul cu rotile, alături de părinţi, şi fostul fotbalist Mihăiţă Neşu, nepot al defunctului.

Născut în 1942, şcolit la Liceul Gojdu şi absolvent al Politehnicii din Cluj, Cornel Pop a fost arestat de nenumărate ori în timpul regimului comunist, în anii 70-80, din cauza convingerilor sale politice şi religioase. "De fiecare dată când Ceauşescu venea în vizită în Bihor, Pop, care era fiu de preot greco-catolic şi PNŢ-ist prin convingeri, era ridicat de Securitate şi închis timp de câteva zile, pentru a nu scanda împotriva "Tovarăşului" sau pentru a nu face alte probleme Miliţiei şi Securităţii. La un moment dat, a fost închis şi la Neuropsihiatrie, pentru că, oficial, în România acelor ani nu mai existau deţinuţi politici", şi-a amintit unul dintre participanţii la înmormântare.

"Eu mi-l amintesc pe domnul Cornel Pop ca pe un om principial, totdeauna preocupat ca da să fie da şi nu să fie nu. A fost un luptător pentru adevăr, dreptate, onoare şi credinţă", a subliniat şi episcopul Virgil Bercea, care a mărturisit că defunctul îşi făcuse o adevărată datorie de suflet din scoaterea la lumină a unor documente de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii referitoare la Biserica Unită cu Roma, la foştii deţinuţi politici din Bihor şi la foştii lideri ai PNŢ.

De altfel, Cornel Pop a fost şi un fidel colaborator al BIHOREANULUI, cercetând arhivele fostei Securităţi şi oferind redacţiei noastre o serie de documente despre trecutul recent, despre victimele, dar şi torţionarii comunişti din Bihor.

Alături de toţi cei care l-au cunoscut, redacţia îi aduce un ultim omagiu. Dumnezeu să-l primească în rândul drepţilor!