Cutuma birocraţiei spune că morţii se acoperă cu pământ şi viii cu hârtii. Iar când "hârtiile" vin de la un organ de conducere colectivă sunt şi mai bune, pentru că răspunderea personală se diluează.

Ameninţată cu amenzi usturătoare şi cu închiderea cazanelor pe cărbune, care trebuiau oprite în prima zi a acestui an, săptămâna trecută conducerea Electrocentrale a cerut Consiliului Local să îşi asume responsabilitatea funcţionării ilegale a instalaţiilor poluante până la darea în funcţiune a noii centrale pe gaz. Şi a fost cât pe ce s-o obţină...

Lege şi tocmeală

Primarul Ilie Bolojan a retras în ultima clipă de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre prin care Consiliul Local urma să-şi asume, la cererea conducerii Electrocentrale, funcţionarea ilegală a celor trei cazane pe cărbune care încălzesc oraşul şi comuna Sânmartin. Hotărârea încălca angajamentele luate în 2005 faţă de Comunitatea Europeană şi toate măsurile asumate prin autorizaţiile de mediu emise în 2006 şi 2011, care prevedeau conformarea CET-ului la standardele de mediu din 1 ianuarie 2014.

12_Ilie_Bolojan_bihoreanul.jpgPropunerea a fost retrasă, însă, nu pentru că ar fi fost ilegală, ci inoportună. "Deocamdată nu este necesară. O vom lua în discuţie dacă se va ajunge în situaţia închiderii cazanelor pe cărbune", a declarat Ilie Bolojan (foto).

"Nu e normal!"

12_Ovidiu_Muresan_bihoreanul.jpgAdevărul e că, aflat între două alianţe politice, dintre care prima, cea cu PSD, este pe terminate, iar cea de-a doua, cu UDMR, abia în negocieri, edilul a preferat să amâne proiectul decât să-l vadă căzut la vot. Mai ales că tocmai viceprimarul Ovidiu Mureşan (foto) l-a sfătuit să-l retragă! "Nu e normal ca managementul CET-ului să ne ceară asumarea răspunderii în locul său. Dacă ne aflam în ianuarie 2014, şi imediat după expirarea autorizaţiei de mediu, ar fi fost altceva, dar să vii la 11 luni după expirarea termenului, fără să fi oferit înainte soluţii, nu e normal", spune Mureşan.

Convins că hotărârea va fi adoptată, Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale, a fost vizibil afectat de amânare. Cum în urma verificărilor făcute luna trecută Garda de Mediu Bihor a raportat la Bucureşti, din nou, depăşirea limitelor maxime de poluare, Necula se aşteaptă la represalii. "Sigur, nu există deocamdată riscul închiderii cazanelor pe cărbune, dar ar fi fost bine să prevenim ca un astfel de lucru să se întâmple", spune, iritat, managerul.

Soluţia ilegală

După Necula, păstrarea în funcţiune a cazanelor, aşa ilegale cum sunt, e cea mai bună soluţie. Montarea de filtre pe actualele instalaţii ar costa milioane de euro, investiţie păguboasă în condiţiile în care oraşul derulează un proiect european de 77,7 milioane euro în urma căruia în decembrie 2015 ar trebui să aibă o centrală nouă pe gaz şi 17,5 kilometri de conducte înlocuite. În plus, cenuşa rezultată tot ar trebui colectată undeva, iar depozitul de la Santăul Mic este la fel de neconform precum CET-ul: trebuia închis tot anul acesta în ianuarie!

12_Stanel_Necula_bihoreanul.jpgNici trecerea pe actualele cazane cu gaz nu este o soluţie. Din trei, doar unul corespunde standardelor, două fiind închise de Garda de Mediu încă din 2012. Cel rămas abia poate asigura apă caldă vara, nici vorbă să încălzească un oraş întreg peste iarnă. Şi chiar dacă ar putea, ar fi degeaba! "O eventuală funcţionare pe gaze naturale, cu instalaţiile actuale, ar conduce la creşterea preţului de producţie cu circa 57%", susţine Stănel Necula (foto). Or orădenii, cunoscuţi pentru cele mai mici salarii din ţară, abia dacă pot plăti 240 lei pe gigacalorie. Scumpirea acesteia la 377 lei ar declanşa un dezastru!

Frecţie la picior de lemn

Rămasă fără susţinerea Consiliului Local, conducerea Electrocentrale ţine proiectul de hotărâre la sertar în aşteptarea unor vremuri mai bune. Viorel Ţepele, şeful Gărzii de Mediu Bihor, spune că degeaba. "O Hotărâre de Consiliu Local nu poate încălca obligaţiile asumate de România prin lege înaintea aderării la Uniunea Europeană, şi nici autorizaţiile de mediu. Primăria mai bine ar urgenta lucrările la noua centrală", spune inspectorul şef.

De altfel, chiar şi adoptat cu unanimitate de voturi, e greu de crezut că HCL-ul ar trece de filtrul de legalitate al Prefecturii. Nu de alta, dar încalcă un teanc de legi sprijinindu-se pe una singură: Legea 235/2006, care obligă administraţia locală şi operatorul să asigure continuitatea serviciului de termoficare. Atâta doar că aceasta prevede trei excepţii: avariile, reparaţiile programate şi cazurile de forţă majoră. Iar forţă mai majoră decât Comisia Europeană, care a luat CET-ul la ochi, e greu de găsit...