În fiecare zi 11 milioane euro, 458.000 euro pe oră, 7.600 euro pe minut. Primăria Oradea va face săptămâna aceasta cele mai mari plăţi din istoria oraşului!

Constructorii vor lucra zi şi noapte, contabilii vor rupe facturi la foc automat, iar municipalitatea le va achita de urgenţă. Pentru că tot ce rămâne de plată pe anul viitor se va achita din bugetul local. "Intenţia noastră este ca suma care va rămâne de achitat de la bugetul local să fie cât mai mică", spune viceprimarul Mircea Mălan.

Condamnaţi la locul de muncă!

Constructorii şi reprezentanţii Primăriei sunt, de sărbători, condamnaţi la locul de muncă. Miercurea trecută se lucra pe toate şantierele, primarul Ilie Bolojan se pregătea să-şi petreacă Ajunul Crăciunului în birourile ADR Nord-Vest din Cluj cu actele la semnat, iar angajaţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională se organizau pe ture de sărbători. "Până la sfârşitul anului, când închidem proiectele europene începute, nu se pune problema de zile libere", explică Mircea Mălan (foto).

Cum toate lucrările amânate după 31 decembrie vor fi achitate din bugetul local, municipalitatea forţează închiderea şantierelor înainte de sfârşitul acestei săptămâni, aşa că pregăteşte inaugurări pe bandă rulantă. "Luni va avea loc conferinţa de închidere a lucrărilor pentru amenajarea Dealului Ciuperca, marţi vor fi închise lucrările de reabilitare termică de la blocuri, miercuri se va deschide traficul auto pe cele două pasaje supraterane pe care şoseaua de centură va traversa DN 76 şi DN 79, iar joi lucrările pentru reabilitarea Pieţei Unirii", spune Mălan. Pentru că nu aduce anul ce aduce ceasul!

Termen până joi!

Cap la cap, într-o săptămână cu doar patru zile lucrătoare municipalităţii i-au rămas de făcut plăţi de 200 milioane lei, echivalentul a circa 44 milioane euro, cât bugetul de investiţii al municipalităţii pe tot anul trecut!

Viceprimarul pune amânarea facturării lucrărilor pe seama volumului mare de muncă din ultimul an. "Constructorii s-au concentrat pe lucrări şi au tot amânat să facă decontările, aşa că au rămas pentru ultima clipă". Acesta e şi motivul pentru care executanţi şi beneficiar deopotrivă se luptă să închidă şantierele şi să-şi deconteze facturile până joi, inclusiv. Constructorii încearcă să tragă linie cât mai repede ca să nu plătească penalităţi, iar municipalitatea ca să nu suporte de la bugetul local costul investiţiilor asumate prin proiecte europene şi amânate pentru decontare în 2016.

Un credit "preventiv"

Pentru a putea face plăţi de ordinul a milioane de euro în regim "de îndată", municipalitatea a contractat la începutul lunii decembrie de la CEC Bank un împrumut pe termen scurt în valoare de 100 milioane lei. "Este un credit-punte care să ne ajute să evităm un blocaj în cazul în care mai mulţi constructori vor depune simultan facturi de milioane de euro", explică directorul economic al municipalităţii, Nadia Haş (foto).

Măsura era mai mult decât necesară. La mijlocul lunii decembrie, după ce a plătit salariile angajaţilor, municipalitatea mai avea în conturi doar 12 milioane lei, insuficient pentru acoperirea tuturor facturilor. Şi nu pentru că n-ar avea bani! "Avem de încasat de mai bine de o lună peste 59 milioane lei, pentru lucrări executate la campusul şcolar Partenie Cosma, Acvaparcul Nymphaea şi CET", spune directoarea.

Cum odată cu apropierea termenului limită plăţile se fac tot mai greu, angajaţii organismelor intermediare fiind asaltaţi de cereri, municipalitatea s-a pregătit pentru ce poate fi mai rău. Ca să ţină de bani, Primăria nu şi-a plătit ultima factură la furnizorii de servicii precum RER Ecologic, nu a vărsat luna aceasta subvenţia pentru transportul în comun datorată OTL, a intensificat încă din toamnă acţiunile de executare silită a restanţierilor la plata impozitelor şi a inventariat toate liniile de credit din care poate lua bani. "Estimez că nu va trebui să facem trageri din creditul de 100 milioane lei, dar ne-am pregătit pentru orice eventualitate", zice Haş.

Amânat pe 2016...

Oricum, banii adunaţi pe ultima sută de metri din 2015 vor prinde bine în prima jumătate a anului viitor. Consiliul Local şi-a asumat săptămâna trecută finalizarea din bugetul local a zece proiecte cu finanţare europeană a căror încheiere a fost amânată pe 2016. Lista celor mai mari plăţi asumate este deschisă de CET (6,2 milioane lei), campusul şcolar Partenie Cosma (6 milioane lei), drumul expres (5,2 milioane lei), pasajul Vulturul Negru (2,4 milioane lei) şi parcul acvatic Nymphaea (1,9 milioane lei).

Cap la cap, cheltuiala totală pentru închiderea acestor proiecte se va ridica anul viitor la 27,3 milioane lei, fără TVA, adică peste 6 milioane euro. Dublă faţă de cele mai pesimiste estimări ale municipalităţii, suma e considerată de viceprimarul Mircea Mălan ca fiind doar o previziune maximală, menită să scutească oraşul de orice surpriză neplăcută. "Suma a fost calculată conform raportărilor făcute la 18 decembrie şi reflectă exclusiv situaţia plăţilor rămase de făcut, nu cea a lucrărilor efective, care sunt mult mai avansate".

Viceprimarul e convins că săptămâna aceasta Primăria va fi asaltată cu facturi, iar cheltuiala rămasă de acoperit din bugetul local va fi în realitate mult mai mică. Cât anume se va şti exact în prima zi lucrătoare după Anul Nou. Când vom afla, de fapt, şi cum ne va merge în 2016!


"Deşi este vorba de sume record rămase de achitat, nu avem probleme financiare. Bani sunt. Totul este ca executanţii lucrărilor să vină cu facturile la timp, să le putem plăti înainte de sfârşitul anului"

Nadia Haş, directorul economic al Primăriei


RECORD
"Vom întrece Clujul"

În ciuda sumelor rămase de plată pentru ultima săptămână din 2015 şi a celor deja asumate de bugetul local pentru anul viitor, municipalitatea se pregăteşte să încheie pe plus ciclul bugetar european 2007-2014. Prin intermediul celor 24 de proiecte cu finanţare europeană contractate în ultimii ani, Primăria a atras la Oradea circa 247 milioane euro.

Mai mult, nu doar că a absorbit de cinci ori bugetul de venituri proprii pe un an de zile, ci în urma licitaţiilor a reuşit şi economii de 2,5 milioane euro, bani care au fost cheltuiţi în cea mai mare parte tot în Oradea. "Am obţinut acordul finanţatorului să folosim 700.000 euro la prelugirea pistelor pentru biciclete, cei 500.000 euro economisiţi la reabilitarea sinagogii Zion au fost folosiţi pentru refacerea picturii acesteia, iar cei 250.000 euro necheltuiţi în proiectul Punţi Crişene vor fi folosiţi la reabilitarea bazilicii romano-catolice", spune Mircea Mălan.

Potrivit viceprimarului, municipalitatea va reuşi un grad de absorbţie a fondurilor europene de circa 95%. "Sumele atrase de Oradea prin proiectele contractate vor fi între cele mai mari din regiune. În mod cert vom întrece Clujul, atât din punct de vedere al fondurilor contractate, cât şi din punct de vedere al gradului de absorbţie".