Al Mahmoud Casim Alexandru, un orădean de origine kurdă, urmărit internaţional pentru trafic de fiinţe umane şi participare la grup infracţional organizat, a fost încătuşat, miercuri, şi va fi extrădat.

Tânărul în vârstă de 22 ani fusese reţinut în urmă cu o săptămână, pentru 24 de ore, după cum a relatat BIHOREANUL, la solicitarea Procuraturii din oraşul belgian Gent, care au emis pe numele lui un mandat european de arestare.

Procurorii susţin că acesta este membru al unei grupări infracţionale specializate pe trafic de persoane, care s-a focalizat pe familii de kurzi cu copii mici, transportate în Belgia pe traseul România - Ungaria - Austria - Germania.

Orădeanul, după cum arată anchetatorii belgieni în documentele transmise la Oradea, a fost unul dintre cei trei membri ai grupării care se ocupau de transportul migranţilor.

„Mandatul european de arestare a fost emis pentru comiterea a două infracțiuni, și anume trafic de ființe umane cu circumstanțe agravante în vederea obținerii direct sau indirect a unui beneficiu patrimonial, respectiv participare la grup infracțional organizat, chiar și fără intenția de a comite o infracțiune în cadrul unui grup infracțional organizat”, se precizează în hotărârea Curţii de Apel Oradea prin care, miercurea trecută, instanţa a admis cererea formulată de autorităţile judiciare din Belgia pentru predarea orădeanului.

Instanţa a dispus arestarea lui Al Mahmoud Casim Alexandru pe o durată de 30 de zile, însă a amânat punerea în aplicare a mandatului până la pronunţarea unui verdict definitiv într-un alt dosar în care acesta era judecat pentru tâlhărie.

Procesul respectiv viza un incident în care Al Mahmoud, împreună trei amici, au atacat şi bătut un tânăr cu care aveau un diferend legat de o datorie pentru droguri, luându-i apoi telefonul mobil şi actul de identitate. În primă instanţă, în acest dosar, Al Mahmoud fusese condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare, aplicarea pedepsei fiind suspendată pe un termen de supraveghere de 3 ani, plus 90 de zile de muncă în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Oradea sau la Mănăstirea Sfintei Cruci.

Sentinţa Judecătoriei Oradea, pronunţată pe 4 martie, în acest an, a fost menţinută, miercuri, 16 iunie, şi la Curtea de Apel Oradea.

Dat fiind că sentința este definitivă, având finalizate „afacerile” judiciare în România, Al Mahmoud a fost ridicat, în aceeaşi zi, şi depus în Arestul Poliţiei Bihor, în vederea predării autorităților belgiene.