Una dintre pădurile preferate de orădenii amatori de alergări sau de ciclism, cea de pe teritoriul comunei Paleu, ascunde o sălbăticiune periculoasă.

Pentru prima oară, pe teritoriul Fondului cinegetic 21, care se întinde de la Paleu până la Husasău de Criș, dar și în intravilanul Oradiei, a fost observat un exemplar de urs brun, în vârstă de circa 3-4 ani.

Specialiștii nu știu cum a ajuns ursul aici, la o altitudine atât de joasă, dar speră că doar s-a rătăcit și că va pleca spre zone montane.

„L-am observat în urmă cu aproximativ două săptămâni. Întâi l-am văzut pe camerele de monitorizare din fondul de vânătoare, iar în ziua următoare și în timpul unei acțiuni de patrulare”, a declarat Cristian Tuduce, directorul Asociației Forest Hunt Paleu, care administrează fondul de vânătoare, vineri, pentru BIHOREANUL.

Ursul a fost filmat de camerele de supraveghere aflate în mijlocul pădurii, dar când a fost văzut de vânători era chiar la marginea satului Uileacu de Munte. „Întreaga pădure este frecventată de bicicliști, persoane care aleargă, se țin concursuri”, a spus Tuduce, subliniind astfel că nu doar localnicii, ci toți cei care ajung în apropierea pădurii ar trebui să fie precauți.


Fondul cinegetic Paleu se întinde pe 8.200 de hectare și acoperă inclusiv o parte din intravilanul Oradiei

Este greu de explicat cum a ajuns sălbăticiunea în această pădure, aflată la o altitudine mică. „Nu este arealul lui, este ciudat cum a ajuns în zona asta. O fi fost împins de alte exemplare mai mature din arealul lui, din zona de munte, și a ajuns aici. Totuși, este un animal sălbatic, nu se știe în ce condiții își găsește sau nu hrană și evident că poate ataca și gospodării, stupine”, a declarat Tuduce. „Sperăm să fie o prezență de moment, o rătăcire”, a mai spus specialistul.

Așa cum prevede legea, gestionarul fondului de vânătoare a anunțat autoritățile, adică Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu și Ministerul Mediului.

„S-a semnalat doar prezența, nu am avut până acum niciun fel de incidente sau prezență în cadrul localității, doar pe fondul cinegetic”, a declarat Dorina Radoveț, purtătorul de cuvânt al APM Bihor.

Deocamdată, autoritățile nu au ce măsuri să ia. „Momentan, nu se impun alte măsuri. N-au fost provocate daune, n-au fost probleme, doar s-a semnalat prezența. Sperăm ca situația să rămână așa. A fost o surpriză pentru toată lumea”, a mai spus Radoveț.

Ursul brun este un animal puternic, care poate parcurge și 150 de kilometri într-o zi. Este prima dată când prezența lui a fost semnalată lângă Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!