Urşii care au fost relocaţi în Bihor după ce au alergat turişti în Predeal sunt bănuiți că fac ravagii în comuna Finiş. Aceştia au distrus stupii unor apicultori din zonă, iar acum localnicii se tem pentru siguranţa lor.

Potrivit Digi24.ro, peste 20 de stupi ai unor apicultori din Finiș au fost distruşi recent, iar locuitorii şi-au dat seama că este vorba de un urs, după ce au văzut urmele lăsate în urma pagubelor.

"Peste tot e ceară şi miere. I-a răsturnat şi i-a mâncat aici. Au fost distruse șapte sau opt familii", a povestit, la Digi24, Alexandru Halasz.

Apicultor de mai bine de 50 de ani, bărbatul a declarat că niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva în zonă. Ba mai mult, el afirmă că urşii nu ar avea ce să caute într-o parte a județului atât de locuită și cere despăgubiri.

Sătenii din Finiș sunt îngrijoraţi şi spun că autorităţile nu i-au anunţat că animalele au fost relocate atât de aproape de casele lor.

Cei trei urşi au ajuns în perioade diferite în Bihor. În ianuarie 2020 au fost aduși un mascul adult şi un pui, după ce şi-au făcut un obicei din a se plimba pe pârtia Clăbucet din judeţul Braşov.

Cel de-al treilea a fost relocat în urmă cu mai bine de o lună, după ce a urmărit şi alergat un turist care schia pe aceeaşi pârtie, cel din urmă reuşind să scape după ce şi-a aruncat rucsacul, care i-a atras atenţia animalului.

Digi24 mai notează că animalele au fost aduse pe fondul de vânătoare din Finiş, care are o suprafaţă de 16.500 de hectare, din care peste 10.000 de hectare de pădure.

În cazul în care pagubele provocate de urşi în comunitate se vor înmulţi, Asociația județeană a vânătorilor și pescarilor sportivi ar putea cere aprobarea pentru împuşcarea lor.

Vezi reportajul video realizat de Digi24: