„În această campanie am strâns mâna multor mii de orădeni", a spus deputatul Sonia Drăghici, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, pe întuneric, la sediul PSD Oradea, unde a „picat" curentul chiar de la început, şi pe care a susţinut-o împreună cu candidaţii USL din colegiul 8 Deputăţie, Ioan Cupşa, din colegiul 4 Senat, Florian Bodog, şi cu primarul Ilie Bolojan.

„În urma întâlnirilor cu orădenii, am remarcat că există un mare potenţial de aşteptare, dar şi de încredere", a adăugat Drăghici, spunând că problemele care îi preocupă cel mai mult pe orădeni sunt locurile de muncă, nivelul de trai, accesul la sănătate, costul întreţinerii locuinţei şi nivelul fiscalităţii. „USL va face ca toate aceste preocupări să-şi găsească ecoul în programul de guvernare", a mai zis Drăghici.

Mesajul transmis de ea orădenilor a fost ca aceştia să se prezinte la vot, pentru că „prezenţa la vot va legitima Parlamentul şi va oferi legitimitate Guvernului".

Simplificarea legislaţiei

Mult mai punctual a fost consilierul Ioan Cupşa, de profesie avocat, care a spus că problema majoră, a lipsei locurilor de muncă decent plătite, poate fi soluţionată prin atragerea de investitori străini şi stimularea investitorilor români şi prin creşterea ratei de accesare a fondurilor europene, motiv pentru care trebuie îmbunătăţită legislaţia privind infrastructura de afaceri, care este prea greoaie, precum şi cea privind achiziţiile publice, care permite risipa şi corupţia.

În acest sens, Cupşa a dat ca exemplu de bune practici Primăria Oradea, amintind că anul trecut municipalitatea a derulat 359 de proceduri de achiziţionare a unor bunuri şi servicii, din care doar 7 au fost contestate, în final nicio contestaţie nefiind admisă, ceea ce demonstrează că s-a lucrat legal. Ca urmare, a amintit Cupşa, în Oradea „preţurile de achiziţie au scăzut la 60% din cele  estimate: în loc de 2 străzi am reabilitat 3 străzi, cu aceiaşi bani şi cu aceiaşi oameni". Concluzia: secretul unei bune administrări nu poate fi decât „consecventa aplicare a legii, fie ea şi imperfectă".

Cupşa a spus că, de asemenea, va activa în Camera Deputaţilor şi pentru schimbarea Legii Educaţiei, care „în cel mai bun caz poate fi considerată o hachiţă a lui Funeriu, dar pe care eu o consider antinaţională". Concret, liberalul a spus că vrea mutarea clasei pregătitoare „acolo unde îi este locul", adică la grădiniţă, şi a clasei IX-a la liceu.

Totodată, Cupşa a spus că vrea şi un sistem de recompensare a cadrelor didactice merituoase, pentru că în prezent una din cele mai mari probleme în educaţie este lipsa motivaţiei, dar şi că doreşte revenirea la examenele de admitere în licee şi în şcolile profesionale. „Nu reinventăm mersul pe jos, dar experienţa a demonstrat că lucrurile au funcţionat mai bine când au existat examene de admitere", a argumentat Cupşa.

„Cei mai eficienţi parlamentari"

La rându-i, pesedistul Florian Bodog a spus că în ceea ce îl priveşte „campania a fost aşa cum ne-am dorit, fără atacuri la persoană, cu respectarea unor norme de civilizaţie şi de bun-simţ, pentru că noi, candidaţii USL, am vorbit despre noi şi despre ce vrem să facem şi despre ce am făcut, nu despre alţii".

Bodog a îndemnat şi el orădenii să se prezinte la vot duminică, pentru că „Parlamentul are rolul esenţial într-o democraţie, chiar dacă, cu siguranţă, sunt multe lucruri care se pot îmbunătăţi atât îm modul în care ne alegem parlamentarii, cât şi în modul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea".

„Nu toţi politicienii sunt o apă şi-un pământ. În ce ne priveşte pe noi, fiecare am putut dovedi că am fost eficienţi în funcţiile pe care le-am avut până acum, şi ne angajăm să fim cei mai eficienţi parlamentari pe care i-a avut vreodată Oradea", a spus Bodog.

„E vremea să construim"

Ultimul cuvânt în conferinţa de presă, ca dealtfel şi în campanie, l-a avut primarul Ilie Bolojan, care a explicat că s-a implicat pentru sprijinirea candidaţilor USL din două motive: pe de o parte pentru că există proiecte ale oraşului care pot fi aplicate numai cu ajutor de la Bucureşti, iar pe de alta deoarece candidaţii USL au dovedit şi până acum că au sprijinit aceste proiecte, atât în Consiliul Local (cazul Floricăi Cherecheş şi al lui Ioan Cupşa), cât şi în funcţiile din Capitală (Florian Bodog şi Sonia Drăghici).

„Ne-am adresat la două categorii de cetăţeni. Prima este formată din cei care se uită la OTV şi care probabil pot vota PPDD, din etnicii maghiari, care pot vota cu UDMR şi PPMT, şi din cei cărora le-a plăcut guvernarea PDL, şi care pot vota ARD. Cealaltă categorie este a orădenilor care ne-au votat pe noi astă-vară, pe de o parte, şi a celor care spun că nu vor merge la vot", a spus Bolojan, insistând apoi cu privire la aceştia din urmă.

„A sta acasă şi a spune că eşti scârbit de politică este de fapt un vot indirect pentru partidele care sub o formă sau alta vor fi instrumentele preşedintelui Traian Băsescu în viitorul Parlament. Dar merită ca aceşti oameni să dea 10 minute ca să meargă duminică la vot, pentru că dacă nu votează dânşii, vor decide alţii în locul dânşilor", a spus Bolojan, explicând că în acest caz ar putea ajunge în Parlament nu cel care câştigă alegerile într-un colegiu, ci candidaţii clasaţi pe locurile 2, 3 sau 4.

„Le mulţumesc anticipat orădenilor care vor înţelege acest lucru", a mai spus primarul, adăugând apoi mulţumiri şi pentru cei care au contribuit la campania USL Oradea, „donatori, voluntari, membri ai PNL şi PSD, echipele de sprijin ale fiecărui candidat, care au organizat în această lună sute de întâlniri cu cetăţenii din Oradea".

Primarul a mai spus că după alegeri, dacă USL va câştiga scrutinul şi va forma Guvernul,  „nu va curge lapte şi miere, dar dacă fiecare vom face lucrurile care trebuie făcute acolo unde este ne va fi tuturor mai bine".

„Ei au făcut ceva?"

În final, întrebat cum reacţionează la spusele liderilor PDL, care cu puţin timp înainte afirmaseră că USL se pregăteşte de „fraudarea alegerilor", Bolojan a fost laconic: „Doamna alarmistă sau Adelina Coste poate să facă proba afirmaţiei? Nu cred că are rost să comentăm".

De asemenea, întrebat cum răspunde susţinerii preşedintelui PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, care tot joi s-a angajat că va susţine proiectele oraşului, Bolojan a replicat tot cu o întrebare: „Întrebaţi-i pe aceşti domni ce au făcut ei. În afară să spună că noi avem coarne, au făcut ceva când au fost pe funcţii?".

Ultima adresare a primarului a vizat şi presa orădeană, îndemnându-i pe jurnalişti să nu se limiteze la a consemna vorbele politicienilor, ci să le prezinte şi faptele. „Dacă vreţi să ne ajutaţi pe noi, politicienii, ridicaţi şi dumneavoastră standardele. Ne veţi obliga să muncim mai bine şi să ne respectăm unii pe alţii. Altfel, vom apărea mereu prin ziare cu feţele noastre palide, iar în urma noastră nu vom lăsa nimic. Ioc! Este o chestiune de salubritate publică", a spus Bolojan.