Atmosferă de lucru

Membrii şi simpatizanţii liberali, social-democraţi şi conservatori de toate vârstele au umplut duminică sediul din bulevardul Magheru al PNL Bihor, unde funcţionează stafful USL care se ocupă de recepţionarea şi centralizarea rezultatelor votului pe baza proceselor-verbale din cele 650 de secţii de votare din judeţ.

La masa de conferinţe, circa 20 de tineri se ocupau de prelucrarea informaţiilor privind prezenţa la vot, estimată la peste 40% din totalul populaţiei cu drept de vot, fiind pregătiţi să introducă în calculatoare şi rezultatele numărătorii buletinelor de vot de la fiecare secţie.

În aceeaşi încăpere, cu puţin înaintea orei 21, numeroşi membri ai celor trei formaţiuni din USL comentau evenimentele zilei şi aşteptau cu nerăbdare rezultatele sondajelor de tip exit-poll difuzate de televiziuni: candidaţii din Oradea la Senat, Florin Bodog, şi la deputăţie - Florica Cherecheş, Sonia Drăghici şi Ioan Cupşa - preşedinţii organizaţiilor judeţene ale PNL, Cornel Popa, şi PSD, Ioan Mang, liderul liberalilor orădeni, primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan, şeful ADP, Liviu Andrica, managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, şi al Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc, etc.

Reacţie ponderată

La ora 21, când televiziunile de ştiri au difuzat rezultatele sondajelor exit-poll, în sala de conferinţe a PNL Bihor s-a lăsat liniştea pentru a auzi sonorul unui televizor cam vechi, iar la auzul veştilor bucuria celor prezenţi a fost mai degrabă o combinaţie de satisfacţie şi dezamăgire. Motivul? USL obţinuse un scor mai mult decât dublu faţă de principalul adversar, ARD (între 54 şi 58 procente, în funcţie de casa de sondaje), însă majoritatea militanţilor se aştepta la o victorie în jurul a 60%.

Imediat după consumarea primelor comentarii, protagoniştii alegerilor s-au afişat în faţa unui panou cu însemnele USL, pentru a face tradiţionalel declaraţii oficiale. La sesiunea foto de dinainte, cei mai emoţionaţi au fost liberalii Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa, în timp ce pesedistul Florian Bodog îşi consulta des telefonul pentru a citi sms-urile, iar colega sa de partid, Sonia Drăghici, părea preocupată să schimbe cuvinte de salut cu toţi cei din jur.

La momentul declaraţiilor, acestea s-au dovedit mai degrabă zgârcite şi prudente, decât entuziaste. "Le mulţumesc celor mulţi care au arătat că voinţa poporului chiar contează. Consider că este un rezultat bun, şi aşteptăm şi rezultatele la nivelul judeţului Bihor", a spus Florian Bodog.

"Sper din toată inima ca rezultatele finale, oficiale, să fie mai mari decât arată cele din exit-poll, dar oricum mă bucur şi le mulţumesc tututor celor care, pe zăpadă, pe furtună şi pe gheaţă, au ieşit la vot şi şi-au spus cuvântul", a declarat Florica Cherecheş, în timp ce Sonia Drăghici a ales un registru "poetico"-politic: "Cei care au câştigat aceste alegeri sunt românii, alegătorii noştri, care în ciuda vicisitudinilor vremii au mers la vot şi au ales o cale democratică, o cale spre progres, spre un Guvern mai stabil, spre un Parlament sănătos".

Cel mai laconic a fost Ioan Cupşa: "Le mulţumesc tuturor celor care au votat".

Sărbătoare fără şampanie

Liderii principalelor formaţiuni din USL, Cornel Popa şi Ioan Mang, au fost ceva mai volubili. "Este o normalitate ceea ce s-a întâmplat astăzi, este o victorie tonică, de altfel aşteptată de noi toţi şi, până la urmă, este lecţia pe care poporul român o dă celor care au cerut calea dreaptă. Aceasta este calea dreaptă: victoria USL", a spus liberalul Cornel Popa.

Omologul său, Ioan Mang, şi-a exprimat şi el încrederea că scorul final şi oficial va fi mai bun, chiar dacă cele peste 55% din exit-poll înseamnă deja peste 60% dintre mandatele de deputaţi şi de senatori. "Scorul din exit-poll-uri mă încurajează, el reflectă foarte clar că tot ce s-a întâmplat în ultimii patru ani, şi inclusiv astă-vară la Referendum, a dus poporul la nemulţumiri. Suntem convinşi că mâine, când numărătoarea va fi finalizată, vom avea peste 60% din mandatele din Parlament", a spus Mang.

În tot acest timp, primarul Ilie Bolojan, a stat tăcut deoparte, foarte aproape de uşă, ferindu-se să facă orice fel de comentariu sau declaraţie.

În mod poate surprinzător, la sediul USL nu a fost desfăcută nicio sticlă de şampanie, iar în jurul orei 22 mulţi dintre membrii celor trei partide au plecat spre case, la masa de lucru rămânând doar cei ce vor centraliza rezultatele numărării voturilor din fiecare secţie din judeţ.