În plin criză a relaţiilor dintre principalele formaţiuni ce alcătuiesc USL, generată de acuzele senatorului Sorin Roşca Stănescu la adresa premierului Victor Ponta, care ar fi mult prea legat de SRI, amplificată însă şi în judeţe de criticile aduse unor miniştri, aşa cum au făcut senatorii de Bihor Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu, nemulţumiţi că parlamentarii sunt consideraţi un fel de anexe ale Guvernului, BIHOREANUL a aflat cât de mult cred în alianţă cei doi lideri locali importanţi, liberalul Cornel Popa şi social-democratul Ioan Mang.

E loc de armonie, par a spune cei doi, dar cu diferenţe.

Disciplina, cuvânt de ordine

Social-democratul Ioan Mang consideră că ruperea USL nu este de dorit, dar liberalii au "probleme de disciplină" pe care trebuie să le soluţioneze pentru ca alianţa să poată funcţiona în continuare.

"Nu ştiu, nu pot comenta dacă USL se poate rupe din cauza problemei Sorin Roşca Stănescu. Până la urmă, este o problemă de disciplină în PNL pe care dânşii trebuie să o rezolve, pentru că nu poate fi tolerat la un parlamentar al puterii un comportament ca şi cum ar fi în opoziţie", a declarat vineri, pentru BIHOREANUL, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. "Nu doreşte nimeni să se rupă USL, nici noi, nici cei care ne-au votat. Poate doreşte Sorin Roşca Stănescu şi cei care îl aţâţă", a mai spus Mang.

Nu dezamăgiţi electoratul!

Pe de altă parte, deşi afirmă că se vehiculează ipoteza că PSD ar dori să provoace ruperea alianţei, preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, pledează pentru rezolvarea neînţelegerilor prin implicarea liderilor USL Crin Antonescu şi Victor Ponta. "Nu pot să avansez asemenea certitudini, că cineva şi-ar dori ruperea USL, chiar dacă aud, din păcate tot mai des, că PSD vrea ca la toamnă să-şi formeze o altă majoritate. Nu-mi place să cred aşa ceva, astfel că din punctul meu de vedere consider că e o criză ca în orice mariaj. Cred că asemenea crize apar ca să fie rezolvate, ceea ce trebuie să fie datoria liderilor, iar eu nu-i suspectez pe Crin Antonescu şi Victor Ponta de lipsă de înţelepciune", a spus liderul PNL Bihor.

Cornel Popa, care este şi vicepreşedinte al partidului la nivel national, a afirmat că USL chiar se poate "maturiza" din asemenea conflicte şi că liderii alianţei trebuie să nu uite că aceasta a fost dorită de o mare majoritate a alegătorilor. "Eu ştiu foarte bine că USL a fost votată cu o majoritate zdrobitoare, iar acest lucru trebuie să fie deasupra a ceea ce simte PNL sau ce simte PSD, dacă se simt confortabil fiecare. Românii au votat USL cu o imensă majoritate, iar USL poate deveni o formaţiune maturizată depăşind asemenea crize mai mult sau mai puţin profunde", a declarat Popa.

SRS, de lepădat

În ce priveşte posibilitatea ca disensiunile din cadrul USL să fie rezolvate prin excluderea din PNL a lui Sorin Roşca Stănescu, liderul liberalilor bihoreni a spus că nu "pariază" pe asemenea persoane care nu au experienţă de politicieni, ci pe "înţelepciunea şi experienţa" preşedinţilor PNL şi PSD, aşa că se delimitează de acesta, dând de înţeles că exluderea sa din partid nu ar fi o pierdere ireparabilă.

"Eu nu pariez pe oameni care nu sunt pur-sânge politici. Îi apreciez pentru condeiul lor, dacă sunt ziarişti, pentru profesionalism şi bună-credinţă dacă vin din societatea civilă, dar cred că în creuzetul formării unui politician trebuie să se scurgă mult timp peste el. Tocmai de aceea mizez pe cei care au construit USL, şi mă gândesc în primul rând la Crin Antonescu şi la Victor Ponta, mizez pe înţelepciunea lor, ca lideri care ştiu că nu au voie să-şi bată joc de această alianţă, de oamenii care au votat-o, pentru că dacă îi dezamăgim pe cei care au votat USL nu ne mai întâlnim niciodată cu aceşti oameni", a spus liderul PNL Bihor.

Miniştrii, la ordine!

Cornel Popa a mai afirmat că relaţia aleşilor locali şi parlamentarilor cu membrii Guvernului suferă de "lipsă de comunicare", iar liderii alianţei trebuie să rezolve şi acest deficit, pentru a vindeca "frustrările".

"Se întâmplă următorul fenomen, atât cu aleşii locali, cât şi cu parlamentarii: că membri ai Guvernului nu ne bagă în seamă. Asta poate pentru că USL a câştigat prea uşor alegerile, iar unii din cei ajunşi în portofolii ministeriale au uitat repede acest lucru. De aceea cred că e nevoie de un căpăstru care să fie pus de Crin Antonescu şi de Victor Ponta. Cei doi lideri trebuie să-şi ia în serios rolurile, pentru că sunt într-adevăr multe frustrări, şi într-adevăr nu e sănătos ca miniştrii să nu ne bage în seamă. Lumea aşteaptă de la noi să se întâmple ceva, să facem ceva, şi nu avem voie să ne batem joc de aşteptări, pentru că există riscul să nu-şi mai pună oamenii niciodată încrederea în noi", a spus preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa.