Candidaţii USL din colegiul senatorial 3 Oradea sud-Salonta, Valeriu Boeriu, din colegiul pentru deputăţie 5 Ceica, Gheorghe Bogdan, şi din colegiul 6 Salonta, tot pentru Camera Deputaţilor, Ioan Roman, au prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ceea ce vor să realizeze dacă bihorenii din aceste zone le vor da voturile la scrutinul din 9 decembrie.

Fost deputat, aspirant la Senat

Membru PNL din 1991, vicepreşedinte al organizaţiei Bihor şi lider al celei locale din Salonta, municipiu unde este cetăţean de onoare, fost consilier judeţean între 2000-2004, iar apoi deputat între 2004-2008, medicul Valeriu Boeriu a afirmat că în mandatul 2012-2016 doreşte să activeze în comisia de sănătate a camerei superioare, pentru a-şi continua activitatea desfăşurată în aceeaşi comisie a Camerei Deputaţilor până în urmă cu patru ani, de unde a reuşit să elaboreze un proiect care a fost adoptat ca Lege a Farmaciei şi farmaciştilor.

Boeriu a spus că intenţionează să impună concepţia că la baza sistemului sanitar trebuie să stea medicina de familie, întrucât "este mai ieftin să tratezi în ambulator decât în spital", că va sprijini programe de sănătate multianuale, care să aibă continuitate în timp, şi să se generalizeze la nivelul întregii ţări modelul medicinei de urgenţă existent şi în Bihor.

Totodată, Valeriu Boeriu a afirmat că în planul politicii generale doreşte să contribuie la revizuirea Constituţiei în aşa fel încât prerogativele Camerei Deputaţilor şi Senatului să fie clar delimitate, dar şi pentru clarificarea tipului de organizare a statului, ca republică parlamentară sau prezidenţială, pentru că "aşa cum este acum, nu e nici cal, nici măgar".

În fine, Boeriu a spus că vrea îmbunătăţirea legislaţiei privind zonele metropolitane, pentru ca în aceste asociaţii deciziile să fie luate mai rapid.

De cinci ori primar

Candidatul USL în colegiul 5 Ceica, Gheorghe Bogdan, ales astă-vară primar al comunei Drăgăneşti cu peste 70% din voturi, pentru a cincea oară, s-a prezentat arătând că a absolvit Universitatea clujeană de Ştiinţe Agricole şi un masterat în Drept administrativ. "Candidez pentru că am o experienţă deja mare, cunosc problematica zonei şi locuitorilor şi vreau să contribui la dezvoltarea acesteia din Parlament", a argumentat social-democratul.

Bogdan a spus că vrea să activeze în comisia de administraţie publică locală, pentru îmbunătăţirea legii ce normează acest sector, dar şi a celei privind statutul funcţionarului public şi al aleşilor locali, urmărind între altele perfecţionarea profesională a funcţionarilor în aşa fel încât aceştia să fie stimulaţi şi pregătiţi pentru a atrage fonduri europene, dar şi revizuirea drepturilor demnitarilor locali, întrucât în prezent "primarul, deşi are răspunderea cea mai mare într-o localitate, are o îndemnizaţie mai mică decât salariul secretarului, contabilului sau agentului agricol".

Roman, 7 proiecte

Absolvent de Drept, primar al comunei Cefa între anii 2000-2008, iar apoi deputat, Ioan Roman va candida în colegiul deputaţial 6 Salonta, spunând că îşi doreşte să-şi continue activitatea în comisia de agricultură şi că deja are clar definite proiectele pe care vrea să le transforme în legi.

Ele se referă la comasarea terenurilor agricole prin sprijinirea cadastrului agricol (prin vouchere acordate în vederea întabulării acestor terenuri, operaţiune fără de care tranzacţiile sunt îngreunate), construirea unor centre de colectare a legumelor şi fructelor, reabilitarea şi înfiinţarea sistemelor de irigaţii, creditarea beneficiarilor de proiecte cu fonduri europene în agricultură, impunerea unui nou concept pentru dezvoltarea satelor (în care prioritară să nu fie construirea de săli de sport ori parcuri, ci a reţelelor de apă, canalizare şi de drumuri), realizarea unui sistem de perdele forestiere pe maginea drumurilor (pentru că împiedică deşertificarea, sporesc volumul de oxigen şi previne înzăpezirea, economisind banii destinaţi deszăpezirilor), precum şi - în fine - adoptarea şi finanţarea programului de realizare a unei şosele de centură a municipiului Salonta.

Ţinta: victorie prin "închidere"

"USL Bihor vrea să aibă o contribuţie bună la victoria USL în întreaga ţară, iar asta înseamnă să câştigăm 10 colegii cu 50% plus unu din voturile bihorenilor", a spus Valeriu Boeriu că este scopul atât al său şi al colegilor care candidează la deputăţie în zona Oradea sud - Salonta, cât şi al celor din celelalte zone ale judeţului. "Mă bazez pe calitatea foarte bună a candidaţilor şi pe trendul pro-USL din întreaga ţară", a argumentat Boeriu.

Întrebat dacă obiectivul declarat este realist şi cum intenţionează să-l atingă, pretendentul la Senat a spus că atât el cât şi colegii săi vor fi prezenţi "pe teren", pentru a sta de vorbă cu alegătorii, pentru că nu au motive "să se ascundă de electorat, aşa cum face PDL", şi că atât liberalii, cât şi social-democraţii vor face o campanie unitară.

"Eu cred că sunt trei feluri de candidaţi la aceste alegeri: candidaţi care chiar vor să facă ceva pentru Bihor, candidaţi care caută să se cupleze la robinetul cu bani publici şi candidaţi care deja sunt cuplaţi caută imunitate", a spus Boeriu, explicând apoi că reprezentanţii USL fac parte din prima categorie, iar cei ai PDL din ultima. Cu toate acestea, a adăugat el, USL-iştii nu vor face prea multe referiri la pedelişti în campanie, ci vor încerca să explice bihorenilor ceea ce vor să facă odată ajunşi în Parlament.

"Nu o să vorbim despre PDL, ci despre noi. Şi dintre sloganurile care ne-au fost sugerate de la nivel central, noi am ales nu variantele care făceau referire la PDL sau la Băsescu, ci unul pozitiv - "O Românie puternică" -, la care adăugăm "Împreună pentru Bihor"", a explicat Boeriu.

La fel ca el, pretendenţii la deputăţie Ioan Roman şi Gheorghe Bogdan au afirmat că în campanie nu vor oferi alegătorilor decât pixuri şi brichete, nu şi alte "momeli", şi că prin aceasta vor doar să asigure o prezenţă mai mare la urne a oamenilor.