Victorie de etapă a USR Bihor împotriva Termoficare Oradea pe marginea "desecretizării" contractului privind tranzacţionarea certificatelor de carbon către CET-urile din Timişoara şi Motru, prin intermediul firmei TDR Energy. Tribunalul a dat câştig de cauză USR Bihor.

Trei CET-uri liberale

După cum BIHOREANUL a mai scris, Termoficare a împrumutat în 2018 şi 2019, printr-un intermediar, municipalităţilor din Timişoara şi Motru, conduse tot de primari liberali, la fel ca primarul de Oradea, Ilie Bolojan, certificate de carbon pe care operatorii de termoficare din cele două localităţi, Colterm şi UATAA, nu le puteau achiziţiona singure, fiind în incapacitate de plată.

În 2018 a fost vorba de 216.000 de certificate în valoare de 3,4 milioane euro, iar în anul următor de 231.600 de certificate în valoare de 6 milioane euro.

Afacerea a fost prezentată de Termoficare ca fiind una de succes, fapt pentru care, în octombrie 2019, USR Bihor a cerut Termoficare Oradea amănunte cu privire la cele două tranzacţii.

"Ne-am dorit să aflăm exact în ce a constat asocierea municipalităţii orădene în această afacere, dar şi cum s-a împărţit la final profitul, depunând în acest sens o cerere către Termoficare Oradea", se menţionează într-un comunicat al USR Bihor.

"Desecretizare" prin proces

Termoficare a refuzat să furnizeze aceste date, fapt pentru care USR Bihor a cerut în decembrie 2019 Tribunalului Bihor să constate caracterul public al informaţiilor solicitate.

"O primă victorie a venit însă săptămâna trecută, atunci când Tribunalul Bihor ne-a dat dreptate în prima instanţă, dispunând ca pârâta Termoficare SA Oradea să ne comunice informaţiile solicitate încă din 22 octombrie 2019", a transmis USR Bihor.

Reprezentanţii formaţiunii au precizat că decizia poate fi atacată de Termoficare în termen de 15 zile şi că nu se aşteaptă ca societatea să le furnizeze informaţiile cerute.

"E clar că administraţia publică locală nu doreşte ca publicul larg să afle informaţiile acestei afaceri", au transmis comunicatorii USR.

Aceştia au afirmat că vor doar să afle dacă Termoficare Oradea chiar lucrează în beneficiul comunităţii sau dacă "pur şi simplu acţionează în interesul altor oraşe prietene politic".

"Cel mai probabil vom face recurs"

Joi, la prânz, conducerea Termoficare analiza încă dacă va da curs cererii sau va ataca cu recurs sentinţa Tribunalului Bihor.

"Este o decizie în primă instanţă. În momentul de faţă analizăm ce vom face. Dacă decizia va fi să nu facem recurs, vom transmite în cel mai scurt timp informaţiile cerute, dar cel mai probabil decizia va fi să facem recurs la Curtea de Apel", a spus directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu.

În ciuda poziţiei pe care se pregătesc să o adopte, reprezentanţii Termoficare susţin că actele ţinute la sertar nu conţin nimic compromiţător.

"Nu este vorba că am avea ceva de ascuns. Dacă am fi avut, s-ar fi sesizat de mult Curtea de Conturi sau alte organe care vin în control. Este vorba că acel contract are o clauză de confidenţialitate pe care, dacă nu o respectăm, societatea va avea de plătit penalităţi", a spus directorul Creţu.

Situaţia este cu atât mai complicată cu cât fostul director al Termoficare, Stănel Necula, cel care a perfectat cu omologii din Timişoara şi Motru amănuntele tranzacţiei a demisionat din funcţie în decembrie 2019, ca urmare a unei condamnări penale la doi ani de închisoare cu suspendare şi interzicerea dreptului de a fi ales şi de a ocupa funcţii de conducere la stat sau privat timp de cinci ani. Necula a fost condamnat pentru tentativă de fraudă cu fonduri comunitare.