Într-un comunicat de presă abundent, întins pe două pagini, intitulat "Praf în ochii orădenilor", USR Bihor atacă mai multe instituţii, începând cu Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, continuând cu Direcţia de Sănătate Publică şi Garda de Mediu, şi încheind cu "celelalte instituţii abilitate", cerându-le să declanşeze "de urgenţă procedurile necesare pentru protejarea stării de sănătate a orădenilor având în vedere fenomenele climaterice extreme cu care ne confruntăm în ultima vreme: deteriorarea calităţii aerului şi caniculă".

Comparaţie UE – Oradea

USR Bihor arată că "autorităţile locale de pe tot cuprinsul Uniunii Europene iau în această perioadă măsuri fără precedent pentru protejarea şi atenuarea efectelor asupra cetăţenilor şi turiştilor", dând exemplu municipalităţile din Austria, Cehia, Franţa, Italia şi Spania, care "au decis, de la caz la caz, instalarea în zonele urbane aglomerate a unor puncte de prim-ajutor pentru cetăţeni, distribuie apă persoanelor fără adăpost, desfăşoară campanii de informare, stropesc străzile şi zonele pietonale cu apă, dotează instituţiile publice cu apă şi puncte de respiro, verifică şcolile, creşele şi grădiniţele pentru a vedea dacă există condiţii acceptabile de temperatură pentru desfăşurarea activităţilor, instalează duşuri-spray în zonele publice, modifică orarul instituţiilor publice, al companiilor care ridică deşeurile, al mijloacelor de transport în comun şi le dotează cu aparatură de aer condiţionat etc".

În schimb, în Oradea, spune USR Bihor, "nu putem identifica, până în momentul acesta, nici măcar un minim interes pentru această situaţie sau vreo măsură menită să protejeze sănătatea cetăţenilor. Stropirea străzilor şi a zonelor pietonale aglomerate cu apă a fost întreruptă, iar containerele anti-caniculă folosite în alţi ani s-au împuţinat sau sunt închise".

"Oraş infestat"

De asemenea, USR Bihor aminteşte că şi campaniile de dezinsecţie din zonele publice "se dovedesc insuficiente şi ineficiente", ceea ce a făcut ca oraşul să fie "practic, infestat de ţânţari, muşte, căpuşe, păianjeni şi alte insecte care fac un calvar viaţa orădenilor şi au transformat parcurile şi zonele verzi în zone de evitat".

În plus, spune USR Bihor, "zecile de şantiere de construcţii deschise în tot oraşul deteriorează şi mai mult starea de sănătate a orădenilor şi fac aerul insuportabil în această perioadă, pentru că nimeni nu verifică modul de desfăşurare al lucrărilor şi respectarea unor norme elementare de protejare a mediului şi a calităţii aerului".

În final, USR Bihor "atrage atenţia tuturor factorilor de decizie din Oradea că nu pot asista impasibili la aceste evenimente fără a interveni şi fără a pune cetăţeanul şi siguranţa lui în prim plan".

DSP: Autorităţile s-au pregătit

Pe de altă parte, contactată de BIHOREANUL, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, a precizat că în zona noastră nu este caniculă, în accepţiunea normelor de sănătate publică, deoarece la noi nu s-au depăşit 37 grade Celsius (pe când în Vestul Europei temperaturile au ajuns la 46-47 de grade), dar şi că instituţia pe care o conduce a luat măsuri, solicitând autorităţilor locale să fie pregătite dacă situaţia o va impune.

"La noi nu s-au depăşit 37 grade Celsius. Canicula se declară după depăşirea acestui nivel. ISU trebuie să ne comunice oficial codul portocaliu sau roşu de caniculă, iar în această situaţie noi declanşăm măsurile corespunzătoare", a spus dr. Rahotă.

De asemenea, şefa DSP a spus că "primăriile oraşelor din judeţ au fost anunţate privind măsurile pe care trebuie să le ia în caz de caniculă, pentru a deschide puncte de răcorire şi de distribuire de apă potabilă atunci când temperatura va depăşi nivelul de 37 de grade".