Sub semnătura preşedintelui Silviu Dehelean, USR Bihor, formaţiune nereprezentată în Consiliul Judeţean Bihor, le adresează consilierilor judeţeni, cu o zi înaintea unei noi şedinţe plenare a acestui for, o scrisoare deschisă pentru a-i îndemna să înceapă procedurile de revocare a lui Pásztor Sándor din funcţia de preşedinte al acestui organism, demers considerat „o chestiune de onoare şi prestigiu”.

UDMR-istul, după cum chiar el s-a exprimat, s-a dovedit „nedemn” de funcţia pe care o ocupă (în baza căreia, în plus, este de drept şi vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă), după ce a fost prins de BIHOREANUL la pescuit în timpul serviciului şi cu o maşină a instituţiei destinată sistemului sanitar al judeţului.

Sancţionaţi-i „dispreţul faţă de lege”!

Destinată atât consilierilor judeţeni, cât şi liderilor partidelor parlamentare din judeţ – PSD, UDMR, PNL, ALDE şi PMP – scrisoarea deschisă a USR Bihor aminteşte că „în România există deschisă de câțiva ani o discuție consistentă despre integritatea funcției publice și despre comportamentul celor aleși sau numiți să gestioneze treburile publice”.

În acest context, semnatarul scrisorii deschise, preşedintele USR Bihor, Silviu Dehelean, subliniază că este “o chestiune de onoare și de prestigiu, atât pentru fiecare consilier județean, cât și pentru Consiliul Județean în ansamblul său, să nu se complacă în situația de a avea ca președinte al acestei instituții o persoană care a manifestat dispreț față de lege într-un context de criză sanitară globală, un context cu totul special și nemaiîntâlnit”.

Prins de BIHOREANUL

Fără a aminti explicit în ce situaţie a dovedit preşedintele CJ Bihor „dispreţ faţă de lege”, USR se referă la dezvăluirea BIHOREANULUI de la mijlocul lunii aprilie, când reporterii l-au prins pe Pásztor Sándor pescuind pe o baltă din Şişterea, în timpul programului de lucru al CJ Bihor, folosind un SUV al instituţiei cumpărat din fonduri UE pentru sistemul sanitar al judeţului, şi anume un VW Amarok.

După flagrant, de altfel, Pásztor s-a grăbit să posteze pe Facebook o mică notă „autocritică”, recunoscând că a fost prins la pescuit deşi acest lucru era interzis de Ordonanţa Militară nr. 3, şi promiţând că va plăti a doua zi amenda stabilită de agenţii de Poliţiei sesizaţi de BIHOREANUL, şi anume 5.000 lei (la jumătatea cuantumului, deoarece plata a fost făcută în mai puţin de 48 de ore).

La acea dată, Pásztor s-a grăbit să-şi califice ipostaza ruşinoasă şi chiar penală (având în vedere că a folosit în scop personal un bun al instituţiei), spunând că atitudinea sa a fost „nedemnă”, dar fără a accepta să demisioneze, aşa cum i-a cerut atât BIHOREANUL, cât şi, apoi, USR Bihor. Gestul său de "mea culpa" a fost, de altfel, unul pur formal, având un singur scop, şi anume de a "stinge" subiectul pentru ca publicul să nu discute despre faptul că a abuzat de funcţie şi de bunurile CJ Bihor, ci să reţină doar faptul că şi-a recunoscut "greşeala" prin plata amenzii.

Legal, se poate

În scrisoarea deschisă adresată consilierilor judeţeni şi liderilor locali ai partidelor parlamentare, şeful USR Bihor argumentează că situaţia lui Pásztor este cu atât mai gravă cu cât acesta „nu exercită doar funcția de președinte al Consiliului Județean, ci și pe cea de vicepreședinte al Comitetului pentru Situații de Urgență a Județului Bihor”, o postură din care UDMR-istul „avea obligația morală să fie un lider politic responsabil, să dea măsura responsabilității în primul rând prin exemplul personal”.

Deputatul Silviu Dehelean le cere destinatarilor scrisorii deschise „să demarați procedurile pentru revocarea din funcția de președinte al Consiliului Județean a dlui Pasztor Sandor”, în baza art. 101 din Legea 215/2001, privind administraţia publică locală, şi a Codului Administrativ aprobat prin OUG 40/2019.

În condiţiile în care în spaţiul public s-a discutat despre „imposibilitatea derulării acestei proceduri în ultimele 6 luni de mandat”, liderul USR Bihor aminteşte că în prezent „nu există o Hotărâre de Guvern care să stabilească în concret data alegerilor locale”, iar prin OUG 44/2020 „termenul de încetare a actualelor mandate a fost stabilit ca fiind cel târziu data de 31.12.2020”.

Altfel spus, contrar susţinerii generale cum că Pásztor nu ar putea fi revocat din funcţie deoarece până la alegeri au rămas mai puţin de 6 luni, USR afirmă că acest lucru este perfect posibil. Numai să vrea şi consilierii judeţeni, care nici măcar n-au încercat, nici măcar cei ai PNL, aflaţi în opoziţie faţă de conducerea Consiliului Judeţean. Revocarea din funcţie se face cu votul majorităţii consilierilor în funcţie, la propunerea a cel puţin o treime din aceştia.

Două treimi

Potrivit Legii administraţiei publice locale, nr. 215/2001, revocarea din funcţie a preşedintelui consiliului judeţean poate fi hotărâtă cu până la 6 luni înaintea încetării mandatului, cu votul a două treimi din totalul consilierilor, în funcţie la propunerea unei treimi din totalul acestora.

În CJ Bihor, cel mai numeros grup este al PNL, cu 17 consilieri judeţeni, urmat de PSD, cu 9 consilieri, de UDMR, cu 7 mandate (unul vacant, însă, prin decesul recent al unuia dintre aleşi), şi de ALDE, cu 2 consilieri (din care unul, Julien Mateiaş, votează de două luni de partea PNL, iar celălalt, Traian Bodea, care votează de partea PSD şi UDMR).

Niciunul dintre grupuri nu are, aşadar, de unul singur, o majoritate de două treimi pentru a vota revocarea din funcţie a lui Pásztor Sándor.