Specialiștii USR Oradea sunt gata să-și ofere ajutorul asociațiilor de proprietari din municipiu, dar și din alte orașe ale județului, pentru ca acestea să își reabiliteze energetic blocurile de locuințe pe bani europeni din PNRR.

Tot prin PNRR, organizația de partid vrea ca Primăria să ia bani pentru proiecte de „împădurire urbană”, acuzând-o că de la precedentul Cadastru Verde, realizat în 2011, a scăzut numărul arborilor din oraș, motiv pentru care lansează o platformă numită Detectivul Verde, dedicată orădenilor care vor să reclame tăieri și toaletări de arbori.

Ar ajuta școlile din Bihor...

Președintele USR Oradea, fostul subprefect Dan Palaghianu, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că specialiștii organizației și-au pus la dispoziție deja expertiza pentru directorii de școli din județ, în condițiile în care între 2 și 14 martie unitățile de învățământ au putut depune proiecte pentru accesarea de fonduri UE în scopul prevenirii abandonului școlar.

„În Bihor doar 74 de școli au aplicat, circa 10% din total, dar nu toate proiectele sunt eligibile”, a spus Palaghianu, afirmând că „va fi și o a doua rundă” pentru depunerea unor astfel de proiecte, pentru care fiecare școală poate primi 200.000 euro. De asemenea, USR „își reafirmă disponibilitatea de a ajuta școlile să acceseze acești bani”, după ce și în prima sesiune de depunere ”filiala noastră a contactat directorii de școli și și-a oferit gratuit ajutorul”, prin „punerea la dispoziție a modelului de proiect”.

... și asociațiile de proprietari

Tot cu referire la PNRR, Palaghianu a spus că între 1 aprilie și 30 mai unitățile administrativ-teritoriale vor putea depune proiecte pentru renovarea energetică (anveloparea termică) a clădirilor rezidențiale multifamiliale (blocuri de locuințe) și ale clădirilor în care funcționează instituții publice, pentru prima axă în Bihor fiind disponibili 21 milioane euro, iar pentru cealaltă 27 milioane euro.

Președintele USR Oradea a precizat că, în condițiile în care primăriile nu pot depune proiecte dacă asociațiile de proprietari nu cooperează și nu înaintează documentații în acest sens, specialiștii organizației de partid oferă, de asemenea, „suport gratuit asociațiilor de proprietari” pentru pregătirea acestor documentații, aceștia urmând să-i contacteze pe președinții și administratorii asociațiilor.

„Este important să ne mișcăm repede, pentru că regula acordării fondurilor este primul venit, primul servit”, a spus Palaghianu.

Probleme de Cadastru Verde

Pe de altă parte, unul dintre vicepreședinții USR Bihor, Mihai Șvab, a spus că în această toamnă, tot prin PNRR se va deschide o axă pentru „înființarea de păduri urbane”, iar organizația își dorește ca Primăria Oradea „să fie pregătită pentru accesarea acestor fonduri”, cu atât mai mult cu cât în ultimul deceniu, conform datelor din Cadastrul Verde al orașului, a scăzut atât numărul de arbori din oraș, cât și suprafața verde.

În context, Șvab a criticat faptul că „din Cadastrul Verde reiese că în ultimii zece ani au dispărut peste 20.000 arbori”, în 2011 firma care a realizat inventarierea acestora numărând 124.094 arbori, iar în 2021, o altă firmă, a numărat 97.219 arbori.

Precizând că în 2011 la adoptarea Cadastrului Verde prin Hotărâre de Consiliu Local „au apărut în plus 900 arbori” pe lângă cei numărați de firmă, diferență care nu a fost nici acum explicată, în acest an, la adoptarea noului Cadastru Verde prin HCL există aceeași suspiciune, că s-ar putea adăuga arbori în plus.

Totodată, vicepreședintele USR Bihor a menționat că în 2021 s-a schimbat „metoda de calcul” a suprafețelor verzi din localități, astfel că acum nu mai sunt luate în considerare cimitirele ca suprafețe verzi, dar sunt luate în calcul „aliniamentelor de infrastructură”, adică „orice fâșie de-a lungul străzilor”, deși nu pe toate străzile, pe aceste aliniamente, există arbori. „Ne putem trezi că peste ani se vor introduce și acoperișurile verzi, dacă vor apărea, sau terasele înverzite”, a spus Mihai Șvab.

Detectivul Verde

Vicepreședintele USR Bihor a anunțat că organizația de partid a lansat o platformă online – detectivulverde.ro – unde orădenii pot încărca imagini cu tăieri și toaletări de arbori pe care le consideră suspecte. „Invităm toți orădenii să încarce filmulețe și poze cu zonele degradate din jurul blocurilor, cu exemple de toaletări și tăieri, și noi ne luăm angajamentul să vedem dacă sunt prinse în Cadastrul Verde și tăierile au fost conform legii”, a spus Șvab.

De asemenea, acesta a precizat că „toate sesizările vor fi încărcate pe o hartă pe care o vom face publică”.

În același context, USR-istul a amintit că organizația pe care o reprezintă a făcut amendamente la proiectul bugetului local al Oradiei „care în final să ducă la plantarea a minimum 6.000 arbori” și că „în trimestrul III al acestui an se va deschide pe PNRR o axă pentru înființarea de păduri urbane și vrem ca administrația locală să fie pregătită pentru accesarea acestor fonduri”, așa încât să fie împădurite zone precum Parcul Salca ori Dealul Ciuperca, după cum a precizat și președintele USR Oradea, Dan Palaghianu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!