USR Oradea a lansat, marți, site-ul proiectului pentru construirea unui parc științific și astronomic în oraș, botezat CosmoParc, care să fie un model de educație atractiv pentru tineri, dar și să individualizeze Oradea ca „destinație privilegiată pentru turismul cultural, în raport cu Cluj și Timișoara”.

În viziunea inițiatorilor, proiectul, inspirat de observatorul astronomic construit în 1459 în Cetatea Oradiei, ar include diverse atracții, cum ar fi un dom dedicat Big Bang-ului, o reprezentare la scară a Sistemului Solar și o zonă dedicată constelațiilor. „Inițiativa onorează istoria Oradiei, unde a fost construit primul observator din Europa, și propune un model de inovare în educație pentru copii și tineri”, arată un comunicat al formațiunii.

Considerată multă vreme Meridianul 0 al lumii, în Cetatea Oradiei s-a construit primul observator astronomic din Europa, în anul 1459, de către episcopul Joan Vitez din Zredna.

Se spune chiar că celebrul Cristofor Columb ar fi descoperit America, folosind ca ajutor la navigație o hartă celestă întocmită la Oradea: Tabula Varadensis.

USR, partid care nu este reprezentat în Consiliul Local Oradea, a mai propus în trecut, la dezbaterea bugetului orașului, un amendament pentru finanțarea studiului de fezabilitate pentru CosmoParc, care nu a fost însă luat în considerare, iar acum își propune să revină cu aceeași propunere și pentru bugetul de anul viitor.

În septembrie, USR a organizat în Cetatea Oradea, un mini CosmoParc și a lansat public o petiție de susținere pentru CosmoParc, care este publicată pe noul site: https://www.cosmoparcoradea.ro/

De precizat, însă, că, spre deosebire de Misiunea Grivei, petiția nu este o inițiativă cetățenească de proiect de CL, care, odată cu strângerea unui număr minim de 10.000 semnături, trebuie dezbătută și votată în Consiliul Local.

Daniel Palaghianu, președintele USR Oradea și candidatul pentru Primărie, și Mihai Șvab, candidat la europarlamentare, au subliniat angajamentul USR pentru revitalizarea spațiilor urbane și îmbogățirea ofertei culturale și educaționale a orașului.

“Acest proiect a apărut din nevoia de a inspira copii orădeni să fie curioși, să studieze și să cunoască și în același timp să se joace. Din păcate, orașul nostru oferă puține oportunități de acest fel. CosmoParc este parte a acestei oferte educaționale pentru Oradea. Dacă vom obține anul viitor voturi suficiente pentru a intra în Consiliul Local, vom susține un parteneriat între Primărie și societatea civilă pentru organizarea de ateliere pentru copii, de la știință, la arte sau meserii”, a declarat Daniel Palaghianu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!