USR Oradea a transmis Primăriei cinci propuneri pe marginea proiectului bugetului local pe anul 2022.

"Să intrăm într-o normalitate"

Potrivit unui comunicat, Uniunea au cerut dublarea alocărilor pentru proiectele de bugetare participativă - de la 1,5 milioane lei la 3 milioane lei - şi triplarea finanţărilor pentru organizaţiile non-guvernamentale, de la 300.000 lei la 1 milion de lei.

"Printre propunerile noastre se numără creşterea alocării la 3 milioane de lei a finanţării programului de Buget Participativ şi alocarea unor sume pentru demararea proiectelor deja declarate câştigătoare în ediţiile trecute şi creşterea la 1 milion de lei a bugetului pentru ONG-uri şi tineret", se menţionează în comunicat.

Daniel Palaghianu (foto), liderul USR Oradea, a declarat pentru BIHOREANUL că solicitările formaţiunii sunt pe deplin îndreptăţite.

"Cerem dublarea bugetului pentru bugetarea participativă pentru ca Primăria să poată implementa proiectele deja propuse de orădeni şi să poată demara altele noi. După doi ani de pandemie, care - înţelegem, au fost o perioadă grea şi nu s-au făcut astfel de alocări - ar trebui să intrăm într-o normalitate", a spus preşedintele USR Oradea.

Palaghianu a afirmat că solicitările filialei locale nici măcar nu sunt exagerate. "Pe legea 350 din 2005, care vorbeşte despre finanţarea ONG-urilor, foarte multe municipalităţi, cum sunt Timişoara sau Iaşi, alocă 1% din buget pentru acest domeniu. La nivelul Oradiei, 1% din buget ar însemna undeva la 11 milioane lei. Bun, nu cerem atât, dar trebuie să începem de undeva", a argumentat reprezentantul USR.

Creşă şi autobuze pentru copii

În propunerile făcute pe marginea proiectului de buget, USR Oradea a mai cerut alocarea a 100.000 lei pentru realizarea Studiului de Fezabilitate şi a Proiectului Tehnic pentru construirea încă unei creşe.

"În 2021 aproximativ 59% dintre copiii înscrişi la creşă nu au prins loc. Mai exact, 582 de copii au rămas pe listele de aşteptare. În toate cele 15 creşe din Oradea cererea a fost dublă faţă de locurile disponibile. Cele doiă creşe pe care autorităţile locale vor să le construiască în oraş sunt insuficiente, dacă ne uităm numai la datele din ultimii ani", se menţionează în comunicatul USR.

La fel, USR Oradea a propus înfiinţarea "rutelor şcolare". Conform propunerii, autobuzele OTL ar putea să prelua elevii orădeni din puncte fixe ca să îi ducă şi să îi aducă de la şcoală astfel încât părinţii să nu mai aglomereze cu maşinile traficul auto dimineaţa şi la amiază.

"Municipiul Braşov a înfiinţat deja 12 astfel de rute încă din toamna anului trecut şi a împânzit, cu staţii dese, tot oraşul. La fel s-ar putea face şi în Oradea. Cu optimizarea activităţii, poate că OTL nici nu ar trebui să cumpere alte autobuze, ci să le folosească mai bine pe cele existente", a spus Palaghianu.

"Domnul primar a promis"

Reprezentanţii USR Oradea sunt de părere că implementarea rutelor şcolare va reduce traficul auto şi poluarea din oraş cu efecte pozitive asupra calităţii vieţii orădenilor.

Tot reducerea poluării vizează şi propunerea iniţializării de către municipalitate a unui program multianual de plantare în Oradea a 6.000 de arbori din specii indigene.

Liderul USR Oradea spune că propunerea nici măcar nu este nouă. "În urmă cu câţiva ani, municipalitatea a plantat în cartierele Tineretului şi Mihai Eminescu arbori care s-au uscat total. Domnul primar Florin Birta a promis în campania electorală că îi va înlocui şi va planta 6.000 de arbori. Nu-i cerem decât să se ţină de cuvânt", a spus Palaghianu.

Cu finanţare din bugetul APTOR

Având în vedere că fiecare dintre cele cinci propuneri înaintate de către USR au implicaţii bugetare, USR Oradea a venit şi cu o soluţie de finanţare.

"Partea din buget care se referă la cheltuielile de capital nu o comentăm şi nu o amendăm întrucât nu avem acces la suficiente informaţii privind necesitatea şi oportunitatea unor investiţii propuse de municipalitate. Dar, pentru partea de buget, care vizează cheltuielile operaţionale, cred că pot fi redirecţionate nişte sume decente către cele cinci amendamente", a spus Palaghianu.

USR Oradea a formulat chiar o propunere concretă. "În anul precedent, bugetul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune a fost de 4,5 milioane lei. Anul acesta suma va creşte la 11 milioane lei, cel mai mare buget al APTOR de până acum, în condiţiile în care cel mai mult a primit în 2019 - 7 milioane lei. Cred că ar fi o posibilitate să se ia aceşti ani de acolo", a argumentat Palaghianu.

Reprezentanţii USR Oradea au mai arătat că finanţarea acestor proiecte s-ar putea face şi din bugetul Fundaţiei pentru Protecţia Monumentelor Bihor al cărei buget a fost majorat anul acesta de cinci ori, de la 1 milion lei la 5 milioane lei.