După mai bine de două săptămâni de la alegerile locale - în preziua cărora USR Bihor a făcut alegeri interne pentru candidaţii pentru alegerile parlamentare -, structura judeţeană a acestui partid şi cea a aliatului său, PLUS, au "bătut în cuie" viitoarele liste.
Deşi demisionar de la şefia USR Bihor în urma unui scandal care a lovit filiala, deputatul Silviu Dehelean a primit şansa la un nou mandat, deschizătorul listei pentru demnitatea de senator fiind un medic.
Alianţa USR-PLUS Bihor a anunţat luni, printr-un comunicat, că şi-a desemnat candidaţii la alegerile legislative din 6 decembrie. "În ultimele săptămâni am asigurat, în cel mai democratic mod, alegeri interne, pentru a putea propune oameni oneşti şi competenţi care să reprezinte cu cinste şi responsabilitate Bihorul şi bihorenii în Parlamentul României. Ne bucurăm să împărtăşim acum cu voi listele de candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor", arată comunicatul celor două partide.
Potrivit acestuia, primele poziţii pentru Senat sunt ocupate de Mihai Florea (USR, medic), Andrei Acs (PLUS, biolog), Carmen Dumitriu (USR, expert contabil) şi Adriana Mîrza (PLUS, manager într-o companie).
Pentru Camera Deputaţilor, primele poziţii au fost adjudecate de actualul deputat Silviu Dehelean (USR, notar), Adela Lile (PLUS, arhitect), Adrian Szoke (USR, inginer), Radu Mănăilă (PLUS, manager), Adrian Derban (USR, antreprenor), Narcis Penu (PLUS, antreprenor) şi Răzvan Balasko (USR, inginer).
Astfel, actualul deputat Silviu Dehelean are şansa să-şi înnoiască mandatul obţinut în 2016 chiar dacă după alegerile locale a fost nevoit, sub presiunea colegilor de partid, să demisioneze de la şefia USR Bihor, gestul fiind făcut şi de omologul său de la şefia PLUS, Ioana Mihăilă.
Colegii i-au reproşat lui Dehelean atât rezultatele catastrofale obţinute la scrutinul din 27 septembrie, cât şi faptul că în preziua lui fixase alegeri interne, netransparente, pentru viitorii candidaţi ai partidului la scrutinul parlamentar, în urma cărora el a ieşit pe primul loc la Deputăţie, iar la Senat finul său Flavius Bunoiu, fost angajat al eurodeputatului PSD Emilian Pavel, un personaj neagreat de propriii colegi şi considerat oportunist, traseist. Ulterior, Bunoiu a anunţat că nu va candida la Senat şi că, mai mult, şi-a dat demisia din USR, acuzând atacuri la adresa sa şi chiar un "linşaj mediatic".
Comunicatul de luni al USR-PLUS Bihor nu precizează câte voturi a primit din partea membrilor celor două partide fiecare dintre viitorii candidaţi ai alianţei, ci doar că Dehelean este "artizanul iniţiativei "Fără Penali în funcţii publice" şi cel care a luptat în Comisia Juridică, împreună cu Stelian Ion, împotriva legislaţiei anti-justiţie a regimului Dragnea".
De asemenea, comunicatul susţine că "procesul de desemnare a candidaţilor a avut loc în cadrul fiecărei filiale judeţene a USR şi PLUS, în care membrii celor două partide şi-au ales candidaţii", iar "organizatorii au asigurat atât transparenţa procesului, cât şi respectarea întocmai a protocolului de fuziune între cele două partide".
La alegerile locale de la finele lunii septembrie, USR-PLUS Bihor a ratat accederea atât în Consiliul Local Oradea (scorul listei comune fiind de numai 3,95%), cât şi în Consiliul Judeţean Bihor (unde lista a obţinut şi mai puţin, doar 2,29% din sufragii).