Război total în Sântandrei, iscat pe tema transportului navetiştilor între comună şi municipiul Oradea. La două luni după ce USR a declanşat o „Iniţiativă Civică”, adunând 1.253 semnături ale localnicilor pentru înlocuirea operatorului privat de transport Teşan Prest, desemnat prin licitaţie de Consiliul Judeţean Bihor, cu societatea OTL, aparţinând Consiliului Local Oradea, aleşii comunei au blocat supunerea la vot a propunerii, invocând legea, motiv pentru care USR-iştii cer demisia atât edilului şef Ioan Mărcuş, cât şi a Consiliului Local dominat de reprezentanţii PNL.

„Seamănă cu PSDragnea”

Printr-un comunicat dat publicităţii marţi seară, după ce Consiliul Local al comunei a refuzat să supună la vot aderarea Sântandreiului la asociaţia Transregio, constituită de Oradea, Borş şi Sânmartin pentru a permite OTL să opereze serviciul de transport în comun, USR Sântandrei a cerut demisia primarului Ioan Mărcuş şi a Consiliului Local, imputându-i că „nu mai reprezintă voinţa cetăţenilor”.

„Iresponsabilitatea şi amatorismul aleşilor locali condamnă comuna Sântandrei să rămână în continuare fără un transport public civilizat până în 2026, deşi se află în imediata apropiere a municipiului Oradea (...). Administraţia locală ce se vrea liberală seamănă tot mai mult cu PSDragnea, ce conduce ţara după bunul plac”, afirmă, prin comunicat, preşedintele USR Sântandrei, Doru Verdeş, subliniind că actuala conducere a comunei a fost aleasă cu 1.600 voturi, adică doar cu puţine peste cele 1.253 semnături pe care USR le-a strâns în luna august pentru înlocuirea firmei Teşan cu OTL.

Primarul amână

„Consiliul Local a refuzat să supună la vot propunerea Iniţiativa Civică semnată de 1.253 de locuitori ai comunei, motivând că a primit aviz negativ în Comisia de Buget a Consiliului, unde un singur consilier a votat „pentru”, iar patru s-au abţinut”, a declarat şeful USR pentru BIHOREANUL, Doru Verdeş.

Acesta afirmă că, deşi primarul Ioan Mărcuş a votat constituirea asociaţiei Transregio, din care fac parte comunele din Zona Metropolitană Oradea, în care transportul de persoane ar urma să se facă exclusiv de către OTL, aşa cum în prezent se întâmplă doar în Borş şi Sânmartin, edilul nu doreşte aderarea comunei la asociaţie, ceea ce ar însemna că navetiştii vor fi deserviţi tot de firma Teşan, de care sunt nemulţumiţi.

„Demagogi în campanie”

De cealaltă parte, primarul comunei susţine că reprezentanţii USR dau dovadă de populism şi demagogie. Potrivit lui Mărcuş, propunerea acestora nu a fost supusă votului Consiliului din simplul motiv că nu a obţinut avizul Comisiei de Buget, iar acesta nu a fost dat deoarece, în cazul în care operatorul de transport ar fi înlocuit cu OTL, bugetul comunei ar trebui să contribuie cu subvenţii.

„Consiliul Local Sânmartin a participat anul trecut cu subvenţii în valoare de 3,6 miliarde lei vechi pentru OTL. Noi trebuie să ştim impactul financiar înainte de a lua o decizie”, a declarat Mărcuş BIHOREANULUI, adăugând că „cei de la USR ştiu acest lucru, dar sunt demagogi şi populişti”.

De asemenea, edilul a afirmat că după ce a primit lista celor 1.253 semnături, a supus proiectul USR unei consultări publice, dar niciun localnic nu s-a arătat interesat de subiect. „Am ţinut 30 de zile proiectul pe site-ul Primăriei, dar nimeni n-a venit cu o propunere sau o sugestie. Dealtfel, de 3 ani încoace, niciun locuitor din Sântandrei nu a depus la Primărie sau la Consiliul Local o reclamaţie privind serviciul de transport”, a spus primarul.

„Nu înţeleg de ce atâta circ”

Mărcuş a afirmat, de asemenea, că are îndoieli inclusiv în ce priveşte onestitatea cu care au fost strânse semnăturile. „Am văzut pe tabel numele fostului meu viceprimar, dar nu este semnătura lui. Să mai spun că (n.r. – reprezentanţii USR) s-au dus pe la casele oamenilor să strângă semnături şi au spus că sunt de la Primărie?”, a spus edilul.

În ce priveşte fondul problemei, Mărcuş a afirmat că nu favorizează firma privată Teşan, pe care dealtfel a stabilit-o Consiliul Judeţean ca operator, cu contract până la jumătatea anului viitor.

„Eu nu-s de partea nimănui, nici a Teşan, nici a OTL, dar pentru ei (n.r. – USR) totul este o chestie electorală. Nu înţeleg de ce fac atâta circ. Ne terfelesc că în Sântandrei nu se face nimic. Chiar mâine încep săpăturile pentru încă 4 kilometri de reţea de gaz. În ce priveşte transportul, noi am preferat să facem noul drum de legătură dintre Oradea şi Sântandrei. Când se va pune cu adevărat problema unui alt operator de transport, o vom face după ce vom şti şi impactul bugetar”, a afirmat primarul Ioan Mărcuş.