Un proiect de lege inițiat de către deputatul USR Bihor Silviu Dehelean împreună cu doi colegi, fostul ministru al Justiției Stelian Ion și eurodeputatul Vlad Gheorghe, vizează anularea amenzilor primite de cetățenii români care au intrat în țară fără a prezenta sau completa în 24 de ore formularul digital PLF.

Inițiatorii susțin că peste 50.000 de persoane au fost amendate deși au completat formularul, dar acesta nu mai apare în baza de date a autorităților și trebuie să dovedească în instanțe că l-au avut.

Proiectul de lege al USR prevede anularea amenzilor contravenționale stabilite în baza OUG nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, precum și a obligațiilor fiscale accesorii acestora, neachitate până la acest moment, dar și restituirea amenzilor achitate către cei sancționați, plus stocarea datelor cetățenilor care intră în țară nu timp de 15 zile, ca acum, ci 6 luni.

„Vrem să reparăm situația absurdă creată de guvernul PSD-PNL-UDMR, una dintre cele mai incompetente guvernări pe care le-a avut România în ultimele decenii. În loc să își protejeze cetățenii, statul român continuă să îi batjocorească neinformându-i la timp de obligatiile pe care le au, inclusiv aceea a completării formularului PLF la intrarea în țară. Este limpede că PSD-ul nu iartă și nu uită. Diaspora, românii cinstiți care muncesc în afara țării sunt cei mai mari dușmani ai lor. (...) Prin acest proiect de lege vrem ca autoritățile statului să își recunoască greșeala și să și-o îndrepte față de miile de români amendați abuziv, printre care și sute de bihoreni. Nu putem lăsa lucrurile așa, ar fi fundamental injust”, au argumentat cei trei inițiatori ai proiectului de lege.

După cum se știe, potrivit OUG 129/2021, toți cetățenii care intră în România fără să aibă deja completat formularul digital PLF (Passengers Location Form) sunt obligați să-l completeze online în maximum 24 de ore după intrarea în țară, în caz contrar urmând să fie amendați cu sume între 2.000 și 3.000 lei de către direcțiile de sănătate publică județene.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, peste 4.500 de bihoreni care au intrat în țară din 20 decembrie până duminică, 16 ianuarie, au fost sancționați de Direcția de Sănătate Publică a județului pentru că nu au completat formularul digital ce permite localizarea persoanelor confirmate cu Covid și a celor care au intrat în contact cu ele.