Încă înainte de formalizarea ruperii USL, mă întrebam aici, mai în glumă, mai în serios, dacă în Oradea primarul liberal Ilie Bolojan îl va mai trimite pe secundul pesedist Ovidiu Mureşan să taie panglici în locul lui şi dacă, la judeţ, vicepreşedinţii PSD Ioan Mang şi UDMR Alexandru Kiss se vor înghesui să ocupe, amândoi deodată, scaunul PNL-istului Cornel Popa.

Întrebări depăşite, însă, după ce noii Cezari şi-au croit, în nici trei zile, planurile pentru următorii trei ani.

La CJ, treaba e bătută în cuie: deşi nu au avut bărbăţia s-o anunţe public, Kiss, Mang şi PDL-istul Gavrilă Ghilea au înfiinţat o altă majoritate (Dumnezeu s-o odihnească pe cea de până mai ieri, că n-a folosit la nimic, bilanţul conducerii CJ fiind zero!). Popa, aşadar, va ascuţi creioane tot restul mandatului. Pentru că a fost ales uninominal şi nimeni nu-i poate lua funcţia, în fiecare din cele 885 de zile rămase se va putea deplasa cu maşina de serviciu şi în toate cele 29 de luni până la următoarele alegeri locale îşi va ridica indemnizaţia intactă. Dar nu va fi decât executantul hotărârilor UDMR-PSD-PDL şi ţap ispăşitor al unui nou bilanţ negativ.

Dacă avea capul pe umeri, îşi putea pregăti din timp variante de avarie. Putea, măcar, să împartă atribuţii de serviciu ambilor secunzi. Îl putea însărcina pe Mang cu problemele Direcţiei Tehnice, aşa că, obligat să lucreze pentru finalizarea Muzeului, PSD-istul nu ar mai fi avut timp să ascută cuţitul pe care i l-a înfipt acum în spate. La fel, putea pune DGASPC-ul în braţele lui Kiss şi n-ar mai fi decontat singur măgăriile conducerii "bilingve" a acestei instituţii. Cum nici atâta n-a făcut, Popa va culege doar ponoase: va fi un preşedinte pur decorativ, ca Radu Ţîrle, o marionetă în mâna ortacilor UDMR-PSD-PDL.

La Oradea, pentru că Bolojan e o nucă tare, noua majoritate se va oficializa abia după alegerile europarlamentare. Până atunci pesediştii vor avea mici revelaţii: ba unul, ba altul din proiectele de dezvoltare convenite în 2012 va deveni, brusc, dăunător oraşului. Atacul făţiş îl va da după scrutinul din mai, când va forţa schimbarea viceprimarului liberal fie cu unul de la UDMR (probabil Pasztor Sandor), fie - dacă pesediştii şi pedeliştii au jene faţă de electoratul românesc - cu unul de la PDL (în cărţi e Cristian Puşcaş, căruia amicii cred că-i lipseşte doar "rampa de lansare" pentru a decola ca o rachetă spre funcţia de primar!).

Primii care vor plăti nota de plată a acestui joc de alba-neagra vor fi, la fel ca în toată ţara, membrii PNL, atât de izolaţi încât până şi PDL-iştii proaspăt întovărăşiţi cu PSD-ul le vor striga pe stradă, batjocoritor, "Băăă, uslamiştilor!". Baiul e că, odată cu ei, vor avea de tras şi orădenii şi bihorenii de rând, cu sau fără carnet de partid.

Sau ce, credeţi că dacă Dan Şova, delegatul de la Marile Proiecte, n-a alocat niciun leu pentru Podul Densuşianu ori pentru drumul de Beiuş, de-acum înainte va deschide conducta cu bani Dan Şova, ministrul plin de la Transporturi?

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul "Alţii la rând! PSD şi UDMR fac majoritate în CJ şi îl izolează pe Cornel Popa"