Ameninţări incredibile la adresa unor magistraţi orădeni, din partea unui interlop brăilean pe care oamenii legii l-au trimis după gratii pentru trafic de persoane şi proxenetism, confiscându-i 377.000 euro, bani pe care individul i-a strâns de pe urma fetelor puse la "produs".

Înfuriat că va ajunge după gratii şi cu buzunarele goale, bărbatul a postat pe Facebook o înregistrare cu înjurături şi ameninţări cu moartea. Urmarea? După ce magistraţii l-au reclamat, inerlopul - între timp condamnat definitiv la 8 ani şi 4 luni de detenţie - s-a ales cu un nou proces, de astă dată pentru ultraj judiciar.

Loverboy după gratii

Povestea, desprinsă parcă dintr-un decor de ţară latino-americană, a început în toamna anului 2014, când în Vama Borş o tânără a sărit dintr-un bolid aflat pe sensul de ieşire din ţară, cerând poliţiştilor de frontieră s-o protejeze de bărbatul pe care îl însoţea. Individul, Adrian Tiutiu pe numele său, un brăilean de 34 de ani, a fost reţinut imediat, iar o zi mai târziu a şi fost arestat preventiv, la cererea DIICOT Oradea, care a declanşat o anchetă în acest caz.

Cercetările care au urmat au scos la iveală că individul, cunoscut interlop sub porecla de Ady Brăileanu, patrona o reţea de prostituate în Austria, formată din fete racolate după metoda "loverboy", pe care le exploata sexual, băgându-şi în propriile buzunare toate sumele încasate de acestea de la clienţi.

Între 2012 şi 2014, Tiutiu a racolat în total şase tinere pe Facebook, le-a sedus şi le-a convins apoi să-l urmeze la Viena. În capitala Austriei, profitând de faptul că prostituţia este legală, le-a obligat să se "vândă" în apartamente anume închiriate, consemnează rechizitoriul cu care, pe 14 ianuarie 2015, procurorul DIICOT Gheorghe Leuca l-a trimis pe interlop în judecată, în stare de arest preventiv, pentru trafic de persoane şi proxenetism în formă continuată.

Prin acelaşi rechizitoriu, Leuca a propus şi confiscarea specială în folosul statului a 377.000 euro, bani ridicaţi în timpul percheziţiilor făcute la domiciliul lui Tiutiu, precum şi a unui BMW D370 nou-nouţ, cu care bărbatul încercase să-şi scoată din ţară ultima victimă. 

"V-arăt eu vouă"

Procesul lui Tiutiu a început la Tribunalul Bihor, iar bărbatul a rămas arestat până în decembrie 2015, când Curtea de Apel a decis că putea fi judecat sub control judiciar. Libertatea lui Ady Brăileanu nu a fost, totuşi, de lungă durată. Pe 17 mai 2016, Tribunalul l-a condamnat la 6 ani de închisoare cu executare, iar câteva luni mai târziu, pe 27 septembrie 2016, Curtea de Apel a pronunţat verdictul final, dispunând o pedeapsă şi mai grea: detenţie pe  8 ani şi 4 luni.

procurorul Gheorghe LeucaSimţind că nu are cum să scape, cu câteva ore înainte de pronunţarea sentinţei Tiutiu şi-a vărsat furia într-o postare pe Facebook. Într-un limbaj grosolan, a transmis un mesaj atât fostului său anchetator, Gheorghe Leuca (foto), cât şi judecătorului de la Tribunal care i-a analizat dosarul, Olimpiu Berindei. "Pentru treaba asta veţi plăti fiecare-n parte!", "V-arăt eu vouă, că indiferent că mă voi duce la puşcărie... vă voi dezmembra în zece mii de bucăţi!", sunt doar câteva din ameninţările aruncate de interlop.

"Profil violent"

Aşadar, nu bine a fost trimis după gratii, că proxenetul s-a ales cu un nou dosar penal, cei doi magistraţi ameninţaţi dându-l pe mâna procurorilor, pentru ultraj judiciar. Ulterior, postarea a fost ştearsă, dar plângerile şi-au urmat cursul. Înregistrat iniţial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, dosarul a fost transferat apoi la  Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, iar anul trecut a fost soluţionat prin trimiterea în judecată a lui Tiutiu pentru noua infracţiune, considerată extrem de gravă.

"Expresiile folosite de inculpat nu pot fi reţinute ca o manifestare a libertăţii de exprimare în limitele acceptate de normele etice şi legale", se arată în rechizitoriul procurorilor clujeni, care precizează că înregistrarea a generat peste 400 de comentarii, "majoritatea având un caracter aprobativ", şi că a fost văzută inclusiv de magistraţii care urmau să pronunţe verdictul în procesul de proxenetism al lui Tiutiu, care s-au speriat de violenţa mesajului. "Ameninţările le-au cauzat magistraţilor o stare de temere, pentru că cercetările au creionat un profil personal violent al inculpatului", se arată în actul de acuzare prin cate Tiutiu, aflat deja în executarea pedepsei de 8 ani de închisoare, a fost pus sub inculpare pentru ultraj judiciar.

Înapoi în Brăila

Infracţiunea este prevăzută în noul Cod Penal şi sancţionează agresiunile verbale sau fizice săvârşite împotriva unui magistrat cu aceeaşi pedeapsă prevăzută pentru fapta efectivă (de ameninţare, lovire sau omor), care se majorează cu jumătate, tocmai pentru că victima este magistrat. În acest caz, procurorii au stabilit că ultrajul a fost comis prin ameninţare şi, ca atare, Tiutiu riscă un supliment de închisoare între 4 luni şi 1 an şi 6 luni.

Contactaţi de BIHOREANUL, procurorul Gheorghe Leuca, acum transferat la Parchetul Curţii de Apel Oradea, şi judecătorul Olimpiu Berindei, promovat şi el la nivelul Curţii, nu au dorit să comenteze cazul şi finalitatea lui. Cert e că procesul în care cei doi magistraţi sunt părţi vătămate a început recent la Judecătoria Brăila, în oraşul interlopului, unde acesta se află încarcerat pe o perioadă suficient de lungă încât să-i piară cheful de a mai face şi alte ameninţări. Cel puţin nu în public...


PRECEDENTE
"Atenţie cum umbli pe stradă"

Procesul început împotriva interlopului Adrian Tiutiu este al doilea care vizează acuze de ultraj judiciar comis în Bihor. În 2016, un deţinut din Penitenciarul Oradea, Horváth Dezső,  s-a ales cu o pedeapsă de 1 an de închisoare în plus faţă de cea pe care deja o executa, de 5 ani şi 6 luni, pentru tâlhărie, după ce a trimis o scrisoare de ameninţare judecătorului Rareş Şerban, pe-atunci magistrat în cadrul Judecătoriei Oradea, între timp promovat la Curtea de Apel Oradea.

Incidentul s-a petrecut în 2014, când judecătorul Şerban a respins cererea formulată de  Horváth pentru redeschiderea procesului în care primise cei 5 ani şi 6 luni de închisoare. Din spatele gratiilor, bărbatul i-a transmis magistratului înjurături, blesteme, dar şi ameninţări în toată regula. "Atenţie cum umbli pe stradă cu maşina sau pe jos, că şi pe lumea cealaltă te caut, am să-ţi arăt cine e Capra, să vezi tu", a scris Horváth, "Capra" fiind porecla pe care o primise de la colegii săi tâlhari.

Răzvan Parfene, interlop OradeaAmeninţări la adresa unor oameni ai legii a transmis şi interlopul Răzvan Parfene (foto) într-o înregistrare postată pe Facebook la sfârşitul anului trecut. Invocând "libertatea de exprimare", interlopul îi informa pe poliţistul, procurorul şi judecătorii care l-au băgat "gratis" la închisoare pentru o încăierare, că le ia "morţii în p...", ba chiar şi nevestele şi "tot neamul şi rasa" lor.

Deşi nominalizat explicit în mesajul de ameninţare, procurorul Alin Leucea de la Parchetul Curţii de Apel Oradea nu a reclamat până în prezent ultrajul judiciar.