Din casă, muzeu! Consiliul Local a aprobat joi preţul de cumpărare a apartamentelor 3 şi 6 din casa Darvas la Roche, din strada Iosif Vulcan 11, la suma de 200.000 euro. Preţul final cuprinde inclusiv colecţia de mobilier şi obiecte de artă a fostului proprietar.

Potrivit documentelor Primăriei, lucrările de artă (pictură, grafică, sculptură), în număr de 23, aparţin în general artei maghiare de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Tema predilectă este peisajul (citadin, rural, marin), majoritatea fiind operele unor artişti maghiari cunoscuţi, precum Berkes Antal, Tihany Janos sau Tibor Erno.

"Achiziţia colecţiei se justifică cu atât mai mult cu cât în această clădire secession Primăria intenţionează să organizeze un spaţiu expoziţional care să ofere turiştilor, şi nu numai, un exemplu reprezentantiv pentru modul de viaţă al oraşului din „la belle epoque””, se menţionează în raportul de evaluare încheiat de reprezentanţii Muzeului Ţării Crişurilor.

De altfel, din valoarea finală a tranzacţiei preţul apartamentelor se ridică la 123.200 euro în vreme ce obiectele artistice şi de mobilier sunt estimate la 76.800 euro.