Competiţiile sportive revin în Oradea, la sfârşitul acestei săptămâni, sâmbătă, 30 mai, când cei de la Şah Club Oradea anunţă organizarea primei ediţii a Campionatului Judeţean de Şah Bihor. În fapt, este vorba despre un concurs online de şah-fulger (blitz).

Competiţia se va desfăşura pe serverul gratuit www.chess.com, iar structura o reprezintă open-ul general individual, în sistem elveţian, cu 7 runde de şah-fulger (blitz), doar cu calcului rating pe server.

După cum mai anunţă organizatorii, ritmul de joc este de 5 minute + 3 secunde / mutare, iar ora de start a concursului va fi 10.

Se poate înscrie pentru participare orice persoană care din Oradea sau judeţul Bihor, cu condiţia să fie înscris până la data de 30 mai, ora 9:00, in www.chess.com şi în Sah Club Oradea. Cererea de înscriere în club, unde va preciza numele şi prenumele exact, ID-ul de pe chess.com, se face pe siteul oficial sau prin e-mail, la adresa sahcluboradea@yahoo.com.

Conform organizatorilor, înscrierile în turneu se fac începâd cu o oră înaintea concursului, mai exact  între orele 9:00 - 9:59! Se va mai putea intra totuşi în corcurs şi cu întârziere, până când va permite serverul.

Jucătorii vor accesa linkul turneului, după care vor apăsa butonul "Alătură-te" ("Join") pentru a fi înscrişi automat.

Directorul turneului va fi arbitrul internaţional Ioan Fleisz, coordonatorul turneului Marian Tudorache (tudorache_m@outlook.com), iar administratorul turneului, Mircea Bujor (telefon: 0756-425399).

Nu va fi percepută taxă de participare, iar la final se vor acorda titlurile de campion al județului Bihor la șah-fulger (blitz) online, la categoriile: juniori şi junioare (sub 18 ani, născuti dupa 1 ianuarie 2002), seniori şi senioare, veterani (peste 65 de ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în 2020).  

După cum mai transmit organizatorii, cei care doresc să concureze la juniori, junioare sau la veterani trebuie să specifice data naşterii. Pentru acordarea titlurilor sunt necesare numele şi prenumele exacte, conform cărţii de identitate. 

Clasamentul participantilor va fi cel afişat pe www.chess.com (în caz de egalitate de puncte primul criteriu fiind Sonneborn, al doilea partida directă, apoi Bucholtz). "Cei care din motive tehnice nu vor reuşi să se conecteze la startul concursului, vor putea juca la concursurile viitoare", transmit organizatorii.

De asemenea, este bine de ştiut că este interzisă folosirea oricărei tip de asistenţă, cei care încalcă această regulă nu mai pot participa la turneele viitoare. Concursul este monitorizat de softwerul Anti-cheating foarte riguros al serverului chess.com şi de coordonatorul turneului.

Clubul organizator, Şah Club Oradea, este un club fondat de către Ioan Fleisz, Dan Cezar Carţiş şi Dan Raţ.