Învăţământul orădean se va zgudui din temelii. Primarul Ilie Bolojan a cerut conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor să comaseze clasele cu elevi puţini cu ocazia elaborării reţelei şcolare şi a planurilor de şcolarizare pe 2014.

"Trebuie să creştem numărul de copii din clasele orădene, în principal la învăţământul preuniversitar şi cel în limba maghiară. Sunt un susţinător al învăţământului în limba maghiară, dar nu e normal să ai o clasă cu 11 copii în Cantemir şi alta cu 11 copii în Bălcescu. Vor trebui făcute clase cu 22 de copii, pentru că altfel cheltuielile vor ieşi în decor", a declarat primarul, luni, în cadrul unei întâlniri informale cu jurnaliştii.

Edilul a avut deja o primă întâlnire cu directorii de şcoli şi conducerea Inspectoratului Şcolar, în care le-a cerut să aibă în vedere comasarea claselor cu elevi puţini. "Este o problemă de eficienţă. Nu e normal să stăm în chirie cu clase de 16 elevi când am putea să ne restrângem în imobile aparţinând municipalităţii în clase de 25 de elevi", a spus primarul.

Bolojan a spus că directorii care nu vor lua măsuri de eficientizare vor fi demişi. "Directorii de şcoli care nu vin cu propuneri pentru îmbunătăţirea situaţiei vor fi schimbaţi. Să fie clar, pe mine ca primar nu mă interesează să am în funcţie un director de şcoală membru de partid, ci un director bun, care îşi face treaba", a afirmat edilul.

Primarul Ilie Bolojan a mai spus că municipalitatea este nevoită să ia măsuri pentru eficientizarea activităţii pentru că sistemul de învăţământ orădean nu se încadrează în bugetul alocat de Ministerul Educaţiei.

"În mod paradoxal, deşi natalitatea a scăzut, numărul de clase a rămas acelaşi. De la 30 de elevi într-o clasă s-a ajuns la 11-15. Sistemul se apără: "Doar n-o să dăm afară profesori". Aşa că s-a redus numărul de copii", a spus Bolojan.

În acelaşi context, Bolojan a reluat ideea reorientării elevilor care nu doresc neapărat să urmeze o facultate, de la liceu către învăţământul profesional. Edilul a mai spus că liceele cu grad redus de promovabilitate la examenul bacalaureat vor trebui transformate în şcoli profesionale.