Piaţa Ferdinand va fi pietruită şi transformată în arteră pietonală. "Vrem ca Piaţa Ferdinand să devină un spaţiu public de calitate mai atractiv pentru orădeni şi turişti. Totodată urmărim să îmbunătăţim mobilitatea urbană în zonă prin aspecte ce ţin de circulaţia rutieră, pietonală şi cu bicicleta. Ne dorim să punem în valoare clădirile importante din această zonă, dar şi să încurajăm activităţile specifice pieţelor publice", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit proiectului semnat de arhitectul Emodi Tamas, strada Madacs Imre va fi închisă traficului rutier, arterele Moscovei şi Patrioţilor vor fi eliberate de locuri de parcare şi transformate în străzi cu dublu sens, iar actuala intersecţie din faţa clădirii fostului Bazar va fi mutată spre Podul Ladislau.
Spaţiul eliberat va fi pus la dispoziţia pietonilor ca zonă de promenadă şi de relaxare cu vedere la statuile şi clădirile monument din zonă.
Aspectul pieţei va fi modificat radical. "Tisele din Piaţa Ferdinand vor fi relocate în Parcul 1 Decembrie şi cele două statui, a Reginei Maria şi a lui Szigligeti Ede, vor putea fi puse în valoare într-o măsură mult mai mare", a spus edilul.
Potrivit viceprimarului piaţa va fi pietruită în proporţie de peste 80% cu porfir, diferenţa urmând să o constituie plăcile din andezit şi bordurile din granit auriu. "Ideea este ca pieţele Ferdinand şi Unirii să se armonizeze cromatic, ele constituind de fapt, împreună, piaţa centrală a oraşului", a zis Mălan.
Rezervat pietonilor
După finalizarea lucrărilor de reabilitare a Pieţei Ferdinand circulaţia auto în zonă se va desfăşura doar dinspre Podul Sfântul Ladislau spre strada Iosif Vulcan şi, în sens opus, dinspre strada Patrioţilor spre Piaţa Unirii.
Spaţiul din mijlocul celor două artere va fi destinat exclusiv pietonilor. Proiectul prevede inclusiv desfiinţarea tuturor locurilor de parcare din zonă. "Taximetriştii nu vor mai staţiona aici, vor putea doar să ia sau să lase clienţii", a spus Mălan.
La fel, zona din spatele teatrului Regina Maria va fi remodelată ca spaţiu pietonal. Astfel, punctul trafo va fi mutat în subteran iar spaţiul eliberat a fost regândit astfel încât să poată găzdui spectacole în aer liber, de teatru sau cultural-artistice.
Una dintre puţinele concesii făcute şoferilor se referă la amenajarea unor locuri de parcare de scurtă durată pentru ca orădenii să îşi poată duce şi lua copiii de la Liceul Ady Endre.
Pe bani europeni
Potrivit viceprimarului Mălan, municipalitatea vrea să finanţeze lucrările prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, contribuţia proprie fiind de 2%.
Conform indicatorilor economici ai lucrărilor, aprobaţi luni de Consiliul Local, investiţia se ridică la 20,8 milioane lei. Din această sumă, 17,6 milioane lei reprezintă cheltuielile eligibile care vor putea fi decontate din fonduri europene.
Diferenţa de 3,2 milioane lei urmează să fie suportată din bugetul local. Suma o reprezintă investiţiile care vor fi făcute în reabilitarea reţelelor de termoficare din Piaţa Ferdinand şi înlocuirea punctelor termice din zonă cu module termice la nivel de clădire, considerate cheltuieli neeligibile.
Municipalitatea va scoate lucrările la licitaţie în această iarnă, astfel încât constructorii să se poată deschide şantierul în primăvara anului viitor. Termenul de predare a lucrărilor va fi de 18 luni.
Pentru a consulta orădenii cu privire la varianta finală de reabilitare a Pieţei Ferdinand, Primăria va amplasa inclusiv la faţa locului, vreme de o săptămână, schiţele cu modul în care va arăta zona după finalizarea investiţiilor.
VOCEA STRĂZII:
Cum vi se pare proiectul de reamenajare a Pieţei Ferdinand?
Mi-ar plăcea dacă ar fi cu mai mult verde şi mai puţin beton. În plus, nu ştiu dacă modificările rutiere nu vor crea greutăţi în trafic.
Virgil
Arată foarte frumos proiectul. Dar păcat că nu s-au gândit să facă o parcare subterană aici. În zonă e Teatrul, Filarmonica, este nevoie de parcare.
Rodica
Nu ne place, o să taie tot ce este vegetaţie şi vor pune numai betoane, care nu doar că vor costa mult, dar vor rezista numai câţiva ani.
Cornel Mascaş
Mie nu îmi place, oricum se circulă greu prin centrul oraşului. Şi nu îmi place că nu ne-au întrebat înainte, ci doar după ce au făcut proiectul.
Cosmin Ştef
Arată promiţător, dar să vedem dacă vor preveni lucrări de proastă calitate, crăparea pavajului sau proasta funcţionare a sistemului de iluminat.
Johnny
Corpurile de iluminat mi se par cam urâţele şi lipsesc băncile pe care să te aşezi, fără să fii obligat să stai la o terasă.
Daniel Sărătoc