Mi-ar fi plăcut să asist la o dezbatere publică a candidaţilor la Primăria Oradea. Dacă mulţi ar fi fost curioşi să vadă cum îl încolţesc chalengerii pe favoritul Florin Birta, eu aş fi vrut să aflu şi alte lucruri care pot determina viitorul urbei.

Am constatat, din programele prezentate, că niciun candidat n-a spus clar ce va face cu proiectele în derulare, cu cele ce urmează să înceapă şi cu cele aflate doar în faza de început. Să fie acesta un semn că distinşii contracandidaţi ai liberalilor nici nu-şi imaginează să ajungă la butoanele Primăriei?

Ştiu că este uşor neplăcut ca în întreg mandatul să nu faci altceva decât să pui în operă planurile predecesorului, pentru că Bolojan a lăsat teme de casă cât pentru 10 ani, dar aici se vede viziunea şi strategia viitorului nostru primar. La ce va renunţa el, cu ce va veni nou, cât din activitatea lui va fi inginerie şi cât poezie.

Apoi, chiar aş fi curios să văd cum rezolvă candidaţii noştri situaţia clădirilor părăginite din centru, unele grevate de ipoteci pe la bănci, cu proprietari incerţi, clădiri care sluţesc faţa oraşului. Cred că a venit vremea să facem ceva cu cele două fabrici din strada Independenţei, cu cea de pantofi de pe Republicii sau cu clădirea Băilor Rimanoczy.

Cât priveşte pistele pentru biciclişti şi plantările de copaci, subiecte pe lista tuturor candidaţilor, acestea nici n-ar mai trebui introduse în programele electorale. A face piste de biciclete şi a planta pomi este la fel de natural şi obligatoriu ca a asigura căldura şi apa caldă locuitorilor, adică o activitate cu caracter permanent, indiferent cine vine la putere.

Să nu uit. Vă spun eu cu cine să votaţi: votaţi cu cine vreţi, dar votaţi!