Poliţiştii orădeni s-au sesizat din oficiu şi au deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce soţia controversatul afacerist orădean Horea Vuşcan, fost lider al Partidului verzilor şi fiul fostului proprietar al fabricii de ulei Interoil, găsită pozitivă la un test pentru Covid, a plecat în vacanţă cu familia în Egipt înainte ca perioada de 14 zile de carantină la domiciliu să se fi terminat.

"Nu mă interesează”

"Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea", a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa, fără să ofere altă amănunte care, spune tot ea, "vor fi făcute publice de reprezentantul unităţii de Parchet".

Potrivit surselor BIHOREANULUI, Andreea Vuşcan a fost găsită pozitivă la sfârşitul lunii trecute şi, în loc să respecte obligaţia de izolare, a plecat împreună cu familia într-o vacanţă, în Egipt. De altfel, pe contul de socializare al lui Horea Vuşcan, care ar fi trebuit să stea și el izolat la domiciliu, ca și contact direct, au apărut mai multe postări şi imagini de la diverse evenimente şi locuri pe care le-au vizitat în timpul vacanţei.

Contactat de ziar, Horea Vuşcan a refuzat să discute despre situaţie. "Nu mă interesează. Nu doresc să fac nicio declaraţie", a declarat afaceristul, când i s-a adus la cunoştinţă faptul că au ajuns subiect de dosar penal.

Verificați și nu prea

Verificarea persoanelor aflate în izolare sau carantină la domiciliu intră în competenţa Poliţiei Naţionale şi a Poliţiei Locale, după caz, iar în această speţă, cei care trebuiau să supravegheze periodic dacă tânăra şi soţul ei, ca şi contact direct, respectă obligaţia carantinei a căzut în sarcina poliţiştilor locali.

Deşi cei doi au fost plecaţi încă de la începutul lunii, poliţiştii locali au sancţionat acest lucru abia sâmbătă, 12 decembrie, când BIHOREANUL a solicitat un punct de vedere legat de caz. Deşi pretinde că au şi făcut-o, şeful şeful Poliţiei Locale, Cristian Beltechi nu are nicio explicaţie plauzibilă pentru faptul că lipsa celor doi a fost sancţionată cu întârziere.

"Poliţistul a văzut că nu sunt acasă, de o săptămână, însă, potrivit legii, el are dreptul să încheie procesul verbal vreme de 6 luni de la constatarea abaterii. S-a şi emis o sancţiune de 2.000 lei pentru nerespectarea obligaţiei de izolare", a declarat Beltechi, pretinzând că nu au făcut-o mai devreme pentru că "nu a fost cine să semneze procesul-verbal, nici martori, nici contravenient".

Beltechi a mai spus că situaţia în cazul celor doi soţi este discutabilă: "Doamna a făcut mai multe teste. Unul a ieşit negativ, altul pozitiv. Şi-a repetat testul şi la hotel, când au ajuns, şi acolo a ieşit negativ", a mai spus şeful Poliţiei Locale.

Caratina, obligatorie

Pe de altă parte, însă, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Dorel Ţîrţ, susţine că o persoană cu un rezultat pozitiv la testul pentru Sars Cov2 este obligată să intre în carantină pentru 14 zile, indiferent dacă alte teste făcute au fost cu rezultat negativ.

"Aşa prevede Legea 136/2020 referitoare la măsurile în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Dacă o persoană are rezultat pozitiv, intră în carantină la domiciliu, în caz că e asimptomatică. La fel şi contactul direct. După 14 zile, îşi pot relua activitatea, cu obligaţia de a purta mască", a explicat purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.