Abia au aşteptat să plece în vacanţe, dar s-au ales, în schimb, cu visele furate. Săptămâna trecută, agenţia Avenara Tours, care funcţiona de ani buni pe bulevardul Magheru din Oadea, a anunţat, peste noapte, că intră în faliment. Fără explicaţii.

77 de turişti s-au trezit abandonaţi în Grecia sau Bulgaria, iar alţi 99 de bihoreni care urmau să plece zilele acestea s-au trezit fără vacanţe. Paguba se ridică la peste 25.000 de euro!

"Sechestraţi" în concediu

Având sediul social în Diosig, Agenţia Avenara Tours funcţiona în Oradea, pe bulevardul Magheru. Era o afacere de familie, condusă de Adina C., o tânără de 27 de ani, care înainte lucrase în domeniu. Înfiinţată în 2008, devenise o agenţie populară în oraş, oferind sejururi la preţuri bunicele, aşa că joia trecută, când a închis, a fost un şoc pentru clienţi.

Două grupuri de turişti erau "prinse" în Bulgaria şi Grecia, după ce plecaseră cu autocare ce nu s-au mai întors după ei. "Am aflat astăzi, pe la ora 11, că firma a dat faliment şi că nu mai trimite autocar după noi. Am vrut să întrebăm la ce oră ajunge mâine (vineri - n.r.) autocarul să ne ia. Am vorbit cu firma care ne-a asigurat transportul şi ni s-a spus că nu au mai fost plătiţi de câteva luni de zile", povestea, joi, orădeanul Nicolae Covle.

Atât el, cât şi alţii ca el, plătiseră câte 700-800 de euro pe familie pentru sejururi de 9 zile. "Eu sunt sigur că acum 8 zile ştiau deja că au probleme. Puteau să ne anunţe că intră-n faliment", spunea turistul revoltat.

În total, 35 de bihoreni erau "captivi" în Bulgaria, iar alţii 42 în insula Corfu. Cei din Bulgaria erau norocoşi, căci sejurul expira abia a doua zi, însă "grecilor" le expiraseră deja cazările şi habar n-aveau pe unde vor dormi.

Nimeni "acasă"

07 anunt.jpgNici la Oradea lucrurile nu erau, însă, mai calme. În vreme ce rudele celor plecaţi îşi făceau griji, alţi 99 de turişti care îşi plătiseră integral sau parţial vacanţe prin Grecia, Tunisia sau Mexic priveau uluiţi ştirile la televiziuni. Unii fuseseră sunaţi chiar de reprezentanţii unor firme de transport din Ungaria să-şi ia adio de la vacanţe. Câţiva au apucat pe ultima sută să se reorienteze, la alte agenţii de turism de prin oraş.

Degeaba au încercat oamenii să sune la numerele de telefon ale agenţiei şi degeaba s-au dus şi la sediul din Magheru. Uşa era închisă, iar pe ea scria sec, că "începând din 28.08.2013, SC Avenara Tours SRL a intrat în insolvenţă". "De acum înainte vă rog să contactaţi lichidatorul judiciar. Ne cerem scuze pentru problemele create", se scuza conducerea agenţiei. "Nu-mi vine să cred", zicea, uitându-se la uşa-nchisă, o orădeancă ce urma să plece-n Mexic. "Am plătit foarte mulţi bani, iar acum administratoarea are telefonul închis. O cunoşteam, am mai fost cu agenţia asta prin excursii şi speram că îmi voi putea recupera banii pe cale amiabilă. Mai bine de un an am muncit ca să ne strângem bani pentru vacanţa asta", spunea femeia şocată.

Şi BIHOREANUL a încercat în repetate rânduri să ia legătura cu reprezentanţii Avenara, dar fără rezultat. Cât priveşte lichidatorul judiciar în curtea căruia au pasat răspunderea, Nicuşor Avramescu nu a putut furniza multe date, precizând că încă n-a fost desemnat de instanţă să gestioneze acest caz. A menţionat, totuşi, că agenţia a cerut să intre direct în faliment din cauza situaţiei financiare precare, dar şi că Avenara are asigurare în caz de faliment, inclusiv pentru repatrieri.

Răpuşi de criză

În tot acest timp, văzând în presă tărăşenia, poliţiştii antifraudă s-au sesizat şi au început o anchetă joi. Angajaţi ai Serviciului de Investigare a Fraudelor au controlat sediul agenţiei şi au luat legătura cu turiştii, iar în aceeaşi zi a fost audiată şi patroana agenţiei, Adina C., respectiv soţul acesteia, care-i era şi angajat. De ce au închis brusc? Problemele financiare i-au copleşit.

"N-a fost o ţeapă în adevăratul sens al cuvântului, numai că, pentru a obţine un preţ bun, patroana a făcut rezervări pe tot anul la două hoteluri din Corfu, însă n-a mai avut suficienţi clienţi şi a intrat în incapacitate de plată", au explicat surse judiciare BIHOREANULUI.

Reţeta funcţionase bine anii trecuţi. Atât de bine încât de la Avenara se aprovizionau şi alte agenţii de turism din Transilvania. Anul acesta, însă, pe fondul crizei, firma n-a mai reuşit să vândă camerele goale, iar în ultima perioadă ajunsese să-şi pună un adaos foarte mic, numai ca să atragă clienţi. Firma ajunsese până într-acolo încât cu banii turiştilor noi plătea sejururile celor plecaţi de dinainte, iar la ultimul transport în Grecia, patroana luase bani cu împrumut chiar de la o angajată ca să-i poată duce pe turişti. Numai un transport costa 3.000 de euro.

Vor fi despăgubiţi

De neînţeles este, însă, modul în care patroana a ales să pună capăt afacerii, lăsându-şi clienţii pe drumuri. O veste bună, este, totuşi, faptul că poliţa de asigurare în caz de faliment sau insolvenţă - obligatorie pentru agenţiile de turism - e în valoare de 50.000 de dolari şi ar acoperi pagubele totale provocate turiştilor, care se ridică la aproximativ 25.000 de euro. "Turiştii vor fi toţi despăgubiţi", precizează sursa BIHOREANULUI. Când exact, nu se ştie. Oricum, patroana Adina C. este cercetată pentru înşelăciune, deoarece şi-a indus în eroare clienţii, cu rea-credinţă, neinformându-i că le-a cheltuit banii pe excursiile altora.

Cazul a stârnit revoltă generală şi a întins la maximum nervii turiştilor. Site-ul agenţiei, www.avenara.ro, a fost golit de oferte şi "sclipici", dar, în schimb, de joi începând, atât pe site-urile de ştiri cât şi pe pagina de Facebook a Avenara Tours, mesajele negative curg, inclusiv cu ameninţări: "Pentru sănătatea ta, mută-te din România, că nici fundaţie din casă nu o să-ţi rămână după ce venim să ne recuperăm banii. Ştim unde stai la ţară!", i-a transmis patroanei o turistă păţită.

Până una alta, în weekend-ul trecut, turiştii rămaşi captivi în străinătate au fost aduşi acasă. Cei din Bulgaria şi-au plătit din banii lor transportul, iar pentru cei din Grecia, agenţii de turism partenere ale Avenara au plătit transportul ca să îi aducă în ţară. Patroana le-a promis că-şi  vor recupera banii la masa credală. Dacă n-o fi şi asta încă o minciună...


ACEEAŞI REŢETĂ
Turism falimentar

Agenţia orădeană nu este singura care a dat faliment săptămâna trecută. În Capitală, Kara Travel, care funcţiona din 2007, a închis din 27 august, lăsând 100 de turişti plecaţi în străinătate să îşi plătească din nou o parte din serviciile pe care agenţia nu le achitase. Totuşi, turiştii au transportul de retur asigurat.

Spre deosebire de agenţia orădeană, cea din Bucureşti stă mai bine la capitolul comunicare. "Stimaţi clienţi, SC Kara Travel SRL se află în incapacitate de plată, iar momentan activitatea firmei nu se mai poate desfăşura. În următoarea perioadă se va pune în aplicare un plan de reorganizare, în care vom face eforturi pentru a plăti datoriile. Turiştii înscrişi în excursiile viitoare vor fi contactaţi în cel mai scurt timp. Ne pare foarte rău pentru această situaţie, la care am ajuns fără rea-credinţă", arată un mesaj pe site-ul www.karatravel.ro.