Pe vremuri, direcţia obştii o dădeau felcerul, preotul şi dascălul din sat. Sigur că şi acum au rămas profesii de reper în societate. Şi, din fericire, chiar sunt excepţii rarisime preoţii cu apucături atee şi pedagogii cu erotism demagogic, cum e proaspăt descoperitul "prof online".

Iată, însă, că nu toţi medicii par siguri pe ei când e vorba de obiectul muncii lor, ceea ce chiar are darul de a contraria şi mai mult societatea. Sigur că omul fără pregătire medicală îşi caută pe unde poate propriile argumente contra sau pro-vaccin. Dar de la medici te-ai aştepta să-şi poată explica opţiunea personală. Asta, dacă au fost atenţi în facultate la cursurile de microbiologie şi virusologie.

Până acum, din partea corpului medical vin doar argumentele pro-vaccin. Pe când medicii care nu-şi fac vaccinul se împart în două categorii. Fie că au trecut deja prin experienţa Covid, şi e de înţeles că nu mai vor să consume degeaba dozele. Fie că n-au avut Covid încă, dar oferă cu jumătate de gură argumentul "prefer să mai aştept".

Ce poţi să înţelegi din asta? Că preferă să aştepte din poziţia oarecum privilegiată a medicului care ştie că la o adică oricum va beneficia de tratament preferenţial? Sau că poate să aştepte liniştit până când se convinge pe pielea altora că vaccinul nu are efecte secundare grave şi doar apoi să se vaccineze? E dreptul lor, dar tare bună părere ar avea Hipocrat despre asta...

Totuşi, există o posibilă explicaţie ştiinţifică a reţinerii unor medici faţă de noul vaccin.

Până la Covid, absolut toate vaccinurile nu aveau nimic medicamentos, chimic, ci erau pur BIO. Că e vorba de gripă sezonieră, de poliomielită, TBC, rujeolă şi alte cele. Adică fiecare vaccin era pe baza unui virus bio, slăbit sau omorât. Iar riscul maxim la un vaccin bio era ca virusul să nu fi fost slăbit destul de tare şi să contractezi boala respectivă. Dar nicio vorbă de posibile efecte secundare, ca la medicaţiile obţinute sintetic.

Ei, dacă şi vaccinul anti-Covid ar fi fost pur bio, am traduce că riscul maxim ar fi fost să facă medicul o formă de Covid din cauza vaccinului. Ceea ce nu-i de speriat când mergi zilnic la spital şi poţi lua virusul într-o clipită.

Doar că, în premieră mondială, vaccinul anti-Covid nu e chiar bio, ci e făcut dintr-o secvenţă genetică artificială care copiază ARN-ul virusului. Şi fiind o noutate globală, iată că diferenţa asta poate provoca ceva nesiguranţă psihologică la o parte dintre medici.

Apare însă alt risc, dacă medicii nu se vor mobiliza să dea un semnal clar pentru societate. Şi anume să o lălăim atâta cu vaccinarea încât să-i dăm răgaz virusului să apară în noi tulpini, chiar mai perverse decât cele din Kent sau Capetown.

Iar selecţia naturală nu va ţine cont dacă porţi halat alb pe merit sau nu...