La fel ca în fiecare toamnă, înaintea sezonului rece, începe perioada de vaccinare împotriva gripei, iar mai multe categorii de persoane beneficiază, ca de obicei, de gratuitate.

De data aceasta, însă, sunt noutăți majore în sistemul de distribuire și de administrare a vaccinului antigripal: persoanele din categoriile vulnerabile îl vor putea ridica gratuit din farmacii, pe baza prescripției medicului de familie, iar în unele farmacii vor putea fi vaccinate pe loc.

„A intrat în vigoare un Ordin comun al Ministerului Sănătății și Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate care reglementează procedurile privind vaccinarea. În premieră, medicii de familie nu mai trebuie să vină la sediul Direcției de Sănătate Publică pentru a ridica dozele de vaccin, ci eliberează rețete compensate 100% pentru persoanele din listele de pacienți care fac parte din categoriile eligibile ca să beneficieze de aceste vaccinuri în mod gratuit”, a declarat BIHOREANULUI dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor.

Concret, este vorba despre copiii și adolescenții cu vârste de 6-19 ani, femeile însărcinate, persoanele cu vârste între 45-65 ani fără boli cronice, personalul medico-sanitar, precum și persoanele peste 19 ani cu una dintre următoarele boli cronice: obezitate, boli cardiovasculare cronice, boli renale cronice, boli respiratorii cronice, boli metabolice, hepatopatie, malformații congenitale, neoplazii, boli autoimune, infecție HIV/SIDA, asplenie, plus pacienții care urmează terapii imunosupresoare.

„Persoanele care au dreptul la gratuitate pot fi vaccinate fie în farmaciile autorizate să administreze vaccinul, fie în cabinetele medicilor de familie. În Bihor sunt autorizate mai multe farmacii unde vaccinul poate fi administrat de personalul acestor unități”, a mai spus dr. Daniela Rahotă.

Este vorba despre farmaciile: Dr. Max (din Decebal Retail Parc - strada Ștefan Octavian Iosif nr. 7, din incinta ERA Park - Calea Aradului și din incinta Hpermarket Auchan - strada Ogorului nr. 171), Help Net (Bv. Decebal nr. 22, bl. C 104), Codins (strada Meziadului nr. 2), Rodia (strada Doina nr. 26, bl. PC nr. 86), care dețin așa numitele credențiale în Registrul Național de Vaccinare (RENV) și fac activitate de vaccinare antigripală, precum și alte farmacii care dețin autorizații din partea Ministerului Sănătății și desfășoară activitate de vaccinare antigripală (precum Catena, Dona, Suflet Farm, Mig Farm, Rodia, Medica Plus, Belladona și Hygea).

Vaccinul antigripal protejează împotriva majorității tulpinilor care se preconizează că se vor manifesta în sezonul rece, acesta fiind și motivul pentru care vaccinarea este necesară în fiecare an, deoarece virusurile suferă mutații.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!