Direcţia de Sănătate Publică şi Prefectura Bihor au anunţat luni dimineaţă că în ultimele 24 de ore au fost confirmate doar 27 de noi infectări cu SARS-CoV-2, cel mai scăzut nivel de după vara anului trecut. Până acum, de la începutul pandemiei în judeţul Bihor s-au înregistrat 28.869 îmbolnăviri.

Noile infectări au fost descoperite după efectuarea a 230 de teste, ceea ce înseamnă că 11,73% din total au avut rezultate pozitive.

Până în prezent, s-au vindecat 26.825 persoane care au fost infectate cu Covid, în ultima zi fiind înregistrate 83 de vindecări.

Şase decese

Conform surselor BIHOREANULUI, noile infectări au fost confirmate la persoane din Oradea, Abram, Buduslău, Tinca, Câmpani, Cărpinet, Curăţele, Hidişelu de Sus, Sânnicolau Român, Salonta, Cefa, Marghita şi Tămăşeu.

Pe de altă parte, numărul deceselor Covid a urcat la 1.362, după ce în ultimele 24 de ore au încetat din viaţă încă şase pacienţi infectaţi.

În structurile ATI Covid din Oradea se aflau la ora 8.30 a dimineţii 46 de pacienţi, în timp ce numărul total al persoanelor spitalizate a scăzut la 243.

Oradea, incidenţă tot mai mică

În Bihor erau înregistrate la începutul zilei 682 de cazuri Covid active, cu 63 mai puţine decât în ziua precedentă, incidenţa în judeţ fiind de doar 1,17 cazuri Covid la mia de locuitori.

Şapte unităţi administrativ-teritoriale au o incidenţă mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori, motiv pentru care aici activităţile de tip HoReCa, de spectacole şi de divertisment nu pot avea loc în spaţiile interioare: Sălacea (3,92), Cociuba Mare şi Vaşcău (3,78), Căpâlna (3,52), Tămăşeu (3,34), Şimian (3,29) şi Olcea (3,26).

În alte 19 localităţi, incidenţa este între 3 şi 1,5 cazuri Covid la mia de locuitori: Marghita, Toboliu, Boianu Mare, Suplacu de Barcău, Tarcea, Sălard, Oşorhei, Popeşti, Nojorid, Lunca, Tăuteu, Sântandrei, Roşiori, Cărpinet, Sânnicolau Român, Dobreşti, Criştioru de Jos, Şoimi, Husasău de Tinca, Borş şi Viişoara. În aceste UAT-uri, activităţile mai sus enumerate se pot desfăşura în spaţiile interioare în limita a 30% din capacitatea acestora.

În Oradea, unde sunt 288 cazuri de Covid active, incidenţa a coborât la 1,28/1.000, fiind de aşteptat ca în cursul zilei Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să ia act şi să decidă că activităţile de tip HoReCa, de spectacole şi de divertisment pot avea loc în spaţiile interioare până la jumătate din capacitate. Atenţie, însă, asta nu înseamnă şi redeschiderea totală a şcolilor, pentru care este nevoie ca incidenţa să fie de cel mult 1 la mie.

Pierderi de doze duble

În ce priveşte campania de vaccinare anti-Covid, în Bihor au fost administrate duminică 2.401 doze de ser pentru tot atâtea persoane, până acum primind ambele doze 66.879 persoane.

De la începutul campaniei de vaccinare şi până în prezent, în judeţ au fost administrate 166.525 doze de ser dintr-un total de 174.908 primite până acum.

Pe de altă parte, numărul dozelor de vaccin pierdute a crescut spectaculos, la 174, de două ori mai multe decât până vineri (89), fenomenul fiind explicat de sursele medicale prin faptul că oamenii se pot vaccina oriunde, astfel că în unele centre nu au putut fi administrate toate dozele conform programărilor anterioare şi, respectiv, estimărilor făcute de coordonatorii acestora.

Şi în ultimele 24 de ore au continuat controalele pentru evitarea răspândirii virusului, poliţiştii şi jandarmii verificând 1.424 persoane carantinate şi 491 persoane aflate în izolare la domiciliu, precum şi 104 firme şi 40 mijloace de transport în comun.

În total, oamenii legii au aplicat 64 de avertismente şi 54 de amenzi în valoare totală de 26.500 lei.