Florica Cherecheş. Inginer, profesor, traducător, întreprinzător, ONG-ist, consilier local, viceprimar. Baptistă. Deputat PNL la a doua legislatură, vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. Foarte activă, mai ales pentru îmbunătăţirea legislaţiei privind adopţiile, protecţia copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi, învăţământul primar, gimnazial, liceal, profesional şi dual, dar şi special.

Ioan Cupşa. Inginer, avocat (cu facultăţile făcute la Cluj şi la vremea lor), consilier local. Ortodox. Deputat tot la al doilea mandat, membru al Comisiei juridice. Şi el activ, cu iniţiative în educaţie (a propus, între altele, revenirea la admiterea prin examene în învăţământul superior), fiscalitate, protecţia persoanelor cu dizabilităţi. Cunoscut prin tenacitatea cu care, împreună cu colegul Stelian Ion de la USR, a ţinut piept în "comisia Iordache" unor Eugen Nicolicea, Marton Arpad, Steluţa Cătăniciu. Coautor al sesizărilor PNL-USR privind neconstituţionalitatea amputării legilor justiţiei, soldate cu "trântirea" de către CCR a vreo 100 de modificări.

Pe scurt, doi parlamentari implicaţi şi cu bun simţ. Ambii, însă, au dat-o în bară, şi încă rău de tot, cu o lună în urmă, când alături de alţi 8 colegi din PNL, 3 de la PSD şi câte unul de la ALDE şi Minorităţi, au semnat "Întrebarea nr. 5759A/10-10-2018", către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, în următoarea formă: "Copiii folosiţi în spotul video Papaya Advertising au acceptul părinţilor pentru a filma în acest videoclip şi dacă s-a respectat interesul superior al copiilor?".

Cei 15 parlamentari n-au primit niciun răspuns de la ANPDCA, aceasta pasând chestiunea Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei (!), unde patronul agenţiei care a realizat cunoscutul filmuleţ "Copiii referendumului" a fost citat pentru audieri.

Habar nu am de ce s-au bulucit atâţia parlamentari PNL să ia la întrebări, printr-o instituţie a statului, nişte "creativi". Pot doar bănui că o parte din ei, cum e cazul Floricăi Cherecheş, au acţionat în linia confesiunilor neoprotestante cărora le aparţin, iar alţii, cum poate este Cupşa, nu disting între etic şi estetic. Ceea ce, pentru un liberal, e cu atât mai grav cu cât, de pildă, niciunul n-a fost la fel de săritor astă-primăvară, când nişte fetiţe de 3 ani au fost puse să facă tumbe pe asfalt la Piteşti, pentru amuzamentul premierei Dăncilă şi ministrei Plumb, şi nici în vară, când Coaliţia pentru Familie ameninţa pruncimea că o fură homosexualii.

Gestul parlamentarilor liberali este, categoric, un abandon al însuşi liberalismului, iar ruşinarea lor publică sper să le fie învăţătură de minte. Când guvernarea abuzează de toţi copiii ţării, la fel cum le abuzează şi părinţii, a te lua de figuraţia artistică a unora într-un clip mai mult ori mai puţin reuşit este de un ridicol absolut. Un impas din care Cherecheş şi Cupşa ar fi bine să se extragă recunoscând, pur şi simplu, că au greşit.