Val de pensionări la Poliţia Bihor, unde peste 50 de ofiţeri şi subofiţeri din instituție şi-au cerut trecerea în rezervă în ultima lună, mulţi dintre ei cu funcţii de conducere.

Valul de plecări este pus pe seama lipsei de coerenţă şi a incertitudinii din sistem, dar şi a prevederilor actuale, conform cărora pensiile militare în plată la 1 ianuarie 2024 beneficiază de o indexare de 13,8%, la rata inflației din 2022. Ca atare, pentru a profita de majorare, 51 de poliţişti şi-au depus în ultimele săptămâni cereri pentru trecerea în rezervă.

Printre proaspeţii pensionari se află comisarul-şef Adrian Bucur (foto), adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Bihor. În vârstă de 57 ani, ofiţerul a intrat în Poliţie în 1 ianuarie 1992, iar de-a lungul vremii a fost purtător de cuvânt al Poliţiei Bihor, adjunct al şefului Poliţiei Municipiului Oradea, apoi şef al IPJ Bihor, vreme de 3 ani, iar din 2013 este adjunct al şefului IPJ Bihor.

Şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea, comisarul-şef Mugur Poinar, este şi el proaspăt pensionar. În vârstă de 51 de ani, Poinar a intrat în sistem în 1994, a condus Biroul de Investigaţii Criminale, a fost adjunct al Poliţiei Municipiului Oradea, iar din 2009 a fost şef al BCCO Oradea, cu o pauză în perioada 2014-2017, când a condus structura din Timişoara.

Pe lista proaspeţilor pensionari se numără şi Eugenia Tarţa, sora fostului ministru de Interne Vasile Blaga, şefă a Serviciului Management Resurse Umane din Poliţia Bihor, dar și şeful Poliţiei Marghita, Călin Chiş, şefa Biroului pentru Protecţia Animalelor, Nicoleta Alb, şeful Poliţiei de Proximitate, Ioan Avram, ori şeful Poliţiei Rurale Tileagd, Ioan Matiuţă. 

Potrivit purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, în total, dintre cei 51 de polițiști care au încetat raporturile de serviciu în luna decembrie, la împlinirea vârstei și vechimii în serviciu, 11 agenți și 6 ofițeri aveau funcții de conducere. 

Doar în ultimul an, din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor s-au pensionat peste 80 de ofiţeri şi subofiţeri.

Printre cei mai cunoscuţi sunt fostul şef al Poliţiei Salonta, Călin Moş, şeful Serviciului Criminalistic, Florin Lăzău, şeful Biroului de Combatere a Marii Criminalităţi Economice, Victor Ţirban, sau şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, Tiberiu Bochiş.

Locul celor cu funcţii de conducere a fost luat de poliţişti desemnaţi, până la organizarea unui concurs în vederea ocupării funcţiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!