Valul de viroze care a lovit din plin în cursul lunii decembrie dă semne de ușoară domolire, arată cele mai recente date centralizate de către Direcția de Sănătate Publică Bihor.

Cu toate acestea, în județ s-au înregistrat cu o treime mai multe infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și aproape de două ori mai multe pneumonii decât în aceeași perioadă a sezonului trecut.

Mai multe decât iarna trecută

După centralizarea datelor înregistrate atât în spitale, cât și în cabinetele medicilor de familie, pentru săptămâna 27 decembrie 2022 – 3 ianuarie 2023, Direcția de Sănătate Publică Bihor a constatat o ușoară scădere a numărului de viroze, comparativ cu săptămâna precedentă, 20 – 27 decembrie, a anului trecut.

„În ultima săptămână s-au înregistrat 3.197 infecții acute ale căilor respiratorii superioare, față de 3.945 în săptămâna anterioară. Așadar, se vede o scădere, dar comparativ cu intervalul 27 decembrie 2021 - 3 ianuarie 2022, când au fost 2.836 cazuri, numărul IACRS este foarte mare”, a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, directorul executiv al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.

De asemenea, virulența cazurilor pare să fie mai mare în acest sezon: dintre cele 3.197 cazuri din ultima săptămână, 24 au necesitat internarea bolnavilor, spre comparație cu 17 din 3.945 cazuri cu o săptămână înainte și cu 13 în săptămâna 27 decembrie 2021 – 3 ianuarie 2022.

Cu spitalizare

Tendința este una descrescătoare și în ce privește pneumoniile. Potrivit datelor centralizate de DSP Bihor, în săptămâna 27 decembrie 2022 – 3 ianuarie 2023 au fost înregistrate 859 pneumonii, mai puține decât în săptămâna anterioară (când au fost consemnate 1.040 pneumonii), dar de asemenea mult peste aceeași perioadă a anului anterior (în intervalul 27 decembrie 2021 – 3 ianuarie 2022 fiind înregistrate doar 593 pneumonii).

Și în privința pneumoniilor, însă, există o gravitate sporită: în ultima săptămână, din cele 859 persoane cu pneumonii, 169 au trebuit internate în spitale, în săptămâna anterioară având nevoie de spitalizare 159 de persoane din 1.040 bolnave, iar în aceeași perioadă din urmă cu un an din 593 doar 57 au necesitat spitalizare.

În ce privește gripele, așa cum BIHOREANUL a mai scris, în acest sezon s-a înregistrat în județ un singur caz confirmat, dar miercuri dimineață erau 20 de cazuri suspecte, pentru care se așteptau rezultate de confirmare sau infirmare din partea Institutului Cantacuzino.

Nurofen, nu peste tot

Pe de altă parte, la solicitarea BIHOREANULUI, directorul executiv al DSP Bihor a afirmat că spitalele din județ nu au probleme cu stocurile de medicamente pentru tratarea pacienților afectați de viroze și internați. „Din fericire, nu există probleme cu medicamentele, niciun spital nu a raportat probleme din acest punct de vedere”, a spus dr. Daniela Rahotă.

În farmaciile din județ, însă, există probleme de aprovizionare cu Nurofenul, un medicament antiinflamator (combate infecția), analgezic (reduce durerile) și antipiretic (scade febra), care nu se găsește în toate unitățile în orice moment. În schimb, se găsesc alte medicamente similare, cu aceleași substanțe active, sub alte denumiri comerciale internaționale (DCI).

Lista medicamentelor disponibile în farmacii

Ministerul Sănătății a dat publicității marți o listă cu medicamentele (DCI – denumiri comerciale internaționale) disponibile în farmacii din gama de antiinflamatoare, analgezice și antipiretice.

Substanța activă IBUPROFEN: Adagin, Advil, Algin, Biofen, Brufen, Buprofess, Calmolin Arena, Ibalgin, Ibufen, Ubucalmin, Ibuprofen (diverse prezentări), Inflanor, Larofen, MIG, Nurofen, Paduden, Reuprofen, Rupalyn, Rupan.

Substanța activă PARACETAMOL: Bioflu, Defebryl, Fervex, Grippostad, Paracetamol, Paramol, Prosinus, Sanador.

Substanța activă OSELTAMIVIR (antivirale pentru gripă): Ebilfumin, Segosana (în diverse prezentări).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!