Beiuşanul Traian Bodea, fost deţinut politic, îşi lansează joi, de la ora 17:00, la sediul Secţiei Muzeului Oraşului Oradea din Cetate, volumele "Valea împăcării" şi "Triplu By-pass".

Traian Bodea, acum în vârstă de 82 de ani, a fost arestat pe vremea când era elev, la doar 15 ani, în urma unui act de revoltă împotriva regimului comunist.

Experienţa sa dureroasă în închisorile comuniste este acum prezentată în cele două romane document, care descriu represiunile regimului totalitar din România.

"Reacţia de revoltă a liceanului din Beiuş a survenit pe fondul revoluţiei din Budapesta, care a izbucnit pe 23 octombrie 1956, când studenţii maghiari au ieşit paşnic pe străzi, însă revolta lor a fost înăbuşită în sânge de trupele sovietice. Tânărul a scris 14 manifeste pe care le-a lipit în mai multe locuri din Beiuş. A doua zi, pe 2 noiembrie 1956, a fost arestat, ulterior fiind condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare. A trecut prin închisorile Oradea, Cluj, Aiud, Ocnele-Mari şi Mărgineni", au transmis reprezentanţii MŢC printr-un comunicat de presă.

La evenimentul de lansare al celor două volume vor lua cuvântul, alături de autor, scriitorul Vianu Mureşan, preotul Florin Tomoioagă, editorul Valentin Ajder şi muzeografa MŢC Cristina Liana Puşcaş.

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal, împreună cu Editura Eikon, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea.

Intrarea este liberă.

Traian Bodea deținut politic Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!