Judecătorii Tribunalului Bihor s-au pronunţat, luni, asupra cererii de arestare formulate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor în cazul sportivului Valentin Radu, component al lotului naţional olimpic de judo, acuzat de tentativă de omor alături de un alt judoka, Daniel Brata, într-un dosar legat de agresarea unui tânăr din Oradea.

Sportivul s-a prezentat luni dimineaţa în faţa procurorilor orădeni, la o zi după întoarcerea sa de la Campionatele Mondiale Universitare din China, pentru audieri. Radu a recunoscut că l-a agresat pe tânărul orădean însă a declarat că l-a lovit doar în zona abdominală, de două ori şi nu în zona capului unde victima a suferit multiple fracturi care au condus ulterior la complicaţii. După audierile de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, în jurul orei 10, sportivul a fost condus la Tribunalul Bihor, unde se judeca cererea de arestare făcută de procurori pentru arestarea lui.

"Procurorii au solicitat arestarea inculpatului Valentin Radu pentru 29 de zile. Instanţa a respins, însă, cererea şi a dispus în cazul acestuia interdicţia de a părăsi localitatea pentru 30 de zile", a declarat pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, Dănuţ Şerb.

Potrivit lui Şerb, încheierea dată de instanţă nu este definitivă, fiind atacată deja, prin recurs, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Recursul se va judeca în această săptămână, la Curtea de Apel Oradea.

Avocata sportivului, Claudia Ţînţaş, este mulţumită de soluţia instanţei şi susţine că Valentin Radu nu prezintă pericol pentru societate. "Clientul meu nu s-a sustras de la audieri, s-a prezentat de bună voie la audieri şi în faţa instanţei, deşi ştia că se solicită arestarea lui. Nu considerăm că reprezintă un pericol", a declarat avocata.

Sportivul Valentin Radu este anchetat la Oradea alături de campionul naţional de judo Daniel Brata sub acuzaţia de tentativă de omor calificat după ce, în luna iunie, au agresat un tânăr orădean în clubul Escape.

În urma loviturilor primite, victima, Adrian Popa, a fost internată cu multiple fracturi craniene, suferind două intervenţii neuro-chirurgicale, una la Oradea şi o alta la Timişoara, iar în pofida eforturilor medicilor, a rămas cu o paralizie pe partea dreaptă a corpului şi dificultate de vorbire.

Daniel Brata a fost exclus, începând cu 10 august, din lotul olimpic de judo şi suspendat din activitatea sportivă până la terminarea cercetărilor penale, din aceiaşi zi în care a fost pus sub învinuire şi arestat, pentru 20 de zile.

Colegul său, Valentin Radu, plecat la Campionatele Mondiale Universitare din China, unde şi-a adjudecat medalia de bronz la categoria 90 kg, a fost suspendat din activitatea sportivă imediat după întoarecerea de la competiţie, începând cu 20 august.