Cel de-al patrulea val al pandemiei se simte din plin și în Bihor, unde numărul persoanelor depistate cu SARS-CoV-2 este în creștere vertiginoasă. În ultimele 24 de ore au fost depistate, potrivit unui comunicat dat publicității joi dimineață de Direcția de Sănătate Publică și Prefectura Bihor, încă 237 persoane infectate, după efectuarea a 1.521 teste, ceea ce înseamnă că 19,19% din totalul lor au confirmat prezența virusului.

„Deocamdată nu știm câte dintre cele 237 persoane au fost vaccinate și câte nu”, a declarat directorul executiv al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, la solicitarea BIHOREANULUI. În schimb, se știe că, din cele 237 de noi cazuri Covid, 3 sunt reinfectări la persoane nevaccinate.

Odată cu aceste noi îmbolnăviri, bilanțul de la începutul pandemiei a urcat la 31.693 infectări, dintre care 28.511 s-au încheiat cu vindecări și 1.619 cu decese, după ce în ultimele 24 de ore au încetat din viață încă 4 bihoreni infectați cu Covid. „Toate cele 4 persoane aveau și alte afecțiuni”, a precizat directorul DSP Bihor.

Pe de altă parte, îngrijorător este și gradul de solicitare a secțiilor de Boli Infecțioase și de Pneumologie ale Spitalului Municipal.

Joi dimineață, erau internate în total 249 persoane cu Covid, dintre care 20 transferate din alte județe unde nu mai sunt paturi disponibile pentru pacienții infectați. Din acest total, 35 de pacienți sunt în stare gravă și critică, în secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor Pelican, Municipal și Județean din Oradea, din care 6 au fost transferați și ei din alte județe, unde capacitatea ATI a fost depășită.

În prezent, în întregul județ sunt 1.789 cazuri Covid active, o parte a persoanelor infectate, îngrijite la domiciliu, dar a căror stare de sănătate se poate înrăutăți, putând avea nevoie de spitalizare.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, din acest motiv, de vineri vor fi puse la dispoziție pentru pacienți Covid și paturi în celelalte spitale din județ, la Salonta, Marghita, Beiuș, Aleșd și Ștei.

Creșterea accentuată a numărului de infectări face ca și incidența cazurilor Covid raportate la populația localităților să crească pe măsură. Cea mai mare rată de infectare continuă să fie în comuna Spinuș (9,62), unde a fost instituită încă de marți carantina de noapte pentru persoanele nevaccinate.

În Oradea, incidența a crescut la 3,6 (de la 3,46 cu o zi înainte), astfel că aici accesul în restaurante, cafenele, săli de spectacole și de cinema, precum și participarea la orice fel de evenimente, inclusiv la nunți, este condiționată de prezentarea certificatului verde care atestă fie vaccinarea, fie un test negativ recent, fie trecerea prin boală.

Incidențe mari sunt și în Chișlaz (6,01), Cetariu (5,12), Țețchea, Sântandrei, Tărcaia, Hidișelu de Sus și Brusturi (peste 4 la mia de locuitori), Căbești, Sâmbăta, Sânmartin, Săcădat, Nucet, Remetea, Roșia și Vadu Crișului (peste 3 la mia de locuitori).

În ce privește campania de vaccinare, în ultima zi au fost administrate pentru 1.854 de persoane doza I și II, iar pentru 1.908 persoane doza III. Astfel, în Bihor sunt în prezent 144.477 persoane complet vaccinate, ceea ce înseamnă 26,76% din populația eligibilă, cu vârsta de minimum 12 ani (540.228 persoane).

Vezi mai jos lista incidențelor pe unități administrativ teritoriale!