La intrarea în Grădina Zoologică, în locul în care acum trei ani o casieriţă vindea bilete, acum există doar o cutie de donaţii. Vizitatorii sunt încurajaţi să dea bani fundaţiei SOS Zoo, al cărei vicepreşedinte este tocmai administratorul Grădinii, Daiana Gender.

BIHOREANUL a aflat că deşi acest lucru se întâmplă deja de un an, asociaţia nu are niciun angajament semnat cu Regia Autonomă a Pieţelor Agrement şi Salubritate. Iar orice urmă de control al municipalităţii asupra gestionării banilor e inexistent...

Cutia milei

Aproape toţi vizitatorii fac donaţii în cutia de la poarta Grădinii Zoologice. În ideea că banii vor fi vărsaţi la Zoo, unii renunţă la un leu, alţii la cinci, alţii la zece. Ban pe ban, cutia se umple. BIHOREANUL a descoperit că această metodă de colectare de fonduri funcţionează de aproape un an şi nimeni din conducerea municipalităţii sau a RAPAS nu a realizat că punctul de colectare a fost amplasat ilegal.

Mai mult, nici Primăria, care este proprietarul, nici RAPAS, care este administratorul Zoo, nu are vreun control asupra banilor şi a modului în care sunt gestionaţi. Singurul oficial care are contact cu sumele încasate este managerul Grădinii, Daiana Gender. Doar că ea, deloc întâmplător, este tocmai vicepreşedinte şi membru fondator al Asociaţiei SOS Zoo.

Închisă, dar deschisă

Harababura de la Grădina Zoologică a fost declanşată de un cumul de factori care au la bază lipsa avizului de mediu, situaţie ce durează deja de mai bine de trei ani. Pentru că încalcă standardele europene referitoare la spaţiul alocat animalelor, Grădina a rămas fără autorizaţie de funcţionare, deci nu mai poate vinde bilete.

"Grădina Zoologică nu are aviz de mediu şi, ca atare, nu poate funcţiona. Se va redeschide în urma programului de modernizare în care a intrat", a declarat pentru BIHOREANUL Ovidiu Dăescu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

În aceste circumstanţe, dacă bugetul local nu poate aduna banii de la vizitatori, atunci o face, sub acoperirea unor donaţii, o asociaţie privată. Doar că la asta s-ar fi priceput, dacă-i pe-aşa, şi fundaţia Primăriei, nu una eminamente privată!

La bunul plac

03 Daiana Gender.jpgFiind practic "acasă", prin managerul Grădinii, Asociaţia pentru protecţia animalelor SOS Zoo şi-a montat cu de la sine putere propria cutie pentru donaţii la geamul casieriei, în toamna anului trecut, la scurt timp după înfiinţarea sa în iulie 2009. Organizaţia este prezidată de englezul Gerald Brudanell, secondat ca vicepreşedinte de managerul Zoo, Daiana Gender (foto).

Deşi e aberant, managerul consideră normal ca asociaţia să adune banii la intrare. "O cutie de donaţie poate fi pusă oriunde pe domeniul public. Dacă trecătorii vor, dau bani, dacă nu, nu!", spune Gender.

Eugenia Borbei, şeful Direcţiei Juridice a Primăriei, o contrazice. "Din punct de vedere legal, ar trebui să existe un act prin care RAPAS consimte montarea acelei cutii. De asemenea, ar trebui să existe un act care să stipuleze că regia primeşte parte din acele fonduri pentru Grădina Zoologică", spune jurista.

Fără acte

03 Bimbo Szuhai.jpgDeşi nu există nicio hârtie oficială, directorul tehnic al RAPAS, Bimbo Szuhai Tibor (foto), cel care se ocupă de administrarea domeniului public, deci inclusiv a Grădinii Zoologice, pretinde că regia nu iese în pierdere. "Nu avem o hârtie scrisă dar, conform înţelegerii pe care o avem, banii adunaţi sunt direcţionaţi exclusiv pentru Zoo".

Evident, directorul nu ştie la cât se ridică sumele adunate la "cutia milei", dar susţine că sunt, oricum, mai mici decât ajutorul dat de asociaţie. "SOS Zoo a făcut foarte multe pentru Grădina Zoologică, pornind de la refacerea unor ţarcuri şi îmbunătăţirea hranei animalelor şi până la strămutarea leilor. Cred că într-un singur an de activitate a fost vorba de sume de zeci de mii de euro", apreciază Bimbo.

Pe banii asociaţiei

La rândul său, Daiana Gender spune că, fără sprijinul asociaţiei, animalele nu ar mai fi ieşit din iarnă. "Până la 1 martie hrana am asigurat-o din donaţii. Conducerea regiei spunea tot timpul că nu sunt bani. Când au venit, banii erau aşa de puţini că abia puteam asigura 30% din necesarul de fructe al animalelor".

În plus, Gender spune că regia are nevoie de ajutorul asociaţiei pentru că animalele presupun costuri pe care Zoo nu le poate deconta. "Din prima lună când am venit m-am trezit că aveam nevoie de 4 litri de lapte de capră pe zi pentru puii de căprioară. Îi cumpăram din piaţă fără bon. La fel, plăteam tunsul oilor fără factură, pentru că nimeni nu-mi dădea. Cum să fac licitaţie pentru aşa ceva?".

Managerul mai spune că din banii strânşi din donaţii SOS Zoo a sterilizat cei 21 de lupi ca să nu se mai înmulţească, operaţiune estimată la circa 1.000 euro, şi a făcut cuştile celor 17 lei care au fost trimişi în rezervaţii din Africa şi Anglia, investiţie în valoare de 7.000 euro. Numai transportul leilor în Marea Britanie, operaţiune transmisă şi de o echipă BBC, a costat circa 5.000 euro. "Toate aceste cheltuieli le-a suportat SOS Zoo. De la RAPAS aud doar de reduceri de cheltuieli. Nimeni nu se gândeşte că din hrana animalelor nu poţi să tai 25%, ca din salariile bugetarilor", protestează managerul.

Emoţionantă, pledoaria Daianei Gender nu ţine însă loc de legalitate. Ignorată ani de zile, Grădina Zoologică îşi desfăşoară azi activitatea într-o aberantă stare de compromis în care până şi ajutorul primit vine prin mijloace discutabile. Aşa cum funcţionează Zoo: nici deschisă, nici închisă, şi publică, şi privată, a tuturor şi a nimănui...


"Atâta vreme cât RAPAS nu acoperă nevoile Grădinii Zoologice, iar de ele se ocupă asociaţia SOS Zoo din fondurile proprii, este normal ca aceasta să poată aduna banii din donaţii"

Daiana Gender


BLESTEMUL ZOO
Investiţii amânate

Grădina Zoologică din Oradea pare urmărită de un blestem. După ce a rămas fără autorizaţie de funcţionare şi, teoretic, a fost închisă, ea este cuprinsă într-un program de modernizare şi extindere finanţat de Ministerul Mediului. Deşi lucrările trebuiau demarate anul trecut, au fost întârziate pentru că una din firmele participante a contestat rezultatul licitaţiei. Apoi, beneficiarul a dat proiectul la refăcut, cerând îmbunătăţiri.

Acum există un executant desemnat, firma MBS Group, proiectul a fost refăcut, dar nu e sigur că sunt fonduri. "Oficial, în toamnă ar trebui să înceapă lucrările. Neoficial, am înţeles că Ministerul Mediului nu are bani pentru ele", spune directorul tehnic al RAPAS, Bimbo Szuhai Tibor.

Lucrările de modernizare a grădinii şi de extindere cu 3,7 hectare a suprafeţei existente (de 7,5 hectare) au fost adjudecate pentru 13 milioane lei. Un procent de 25% va fi suportat de la bugetul local, iar diferenţa de Ministerul Mediului, termenul de predare a lucrării fiind august 2012.