Întâi oamenii, apoi sălbăticiunile! Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, încheirea unui contract de colaborare cu Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Forest Hunt Paleu pentru recoltarea mistreţilor şi vulpilor care s-au dezvoltat necontrolat în zona cartierului Podgoria, a fostelor ferme pomicole şi în incinta Uzinei de Apă.

"Mai mulţi cetăţeni semnalează că în ultimii ani, de regulă primăvara şi toamna, în zone din vecinătatea Spitalului Judeţean şi Uzinei de Apă Oradea din cartierul Podgoria, animale sălbatice din specia mistreţi şi căpriori s-au înmulţit necontrolat distrugând gardurile, livezile şi producând stricăciuni inclusiv în curţile locuinţelor", se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.

"Oamenilor le e frică"

Problema ridicată de orădeni a fost semnalată şi de consilierul UDMR Kecse Gabriella, care la sfârşitul şedinţei din luna mai a cerut Primăriei să ia măsuri. "Oamenilor le e frică să îşi lase copiii singuri în curtea casei ca să nu păţească ceva", a declarat la acea dată femeia.

De altfel, problema ridicată de Kecse a fost confirmată şi de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor care au preluat prin apelul de urgenţă 112 mai multe sesizări cu privire la sălbăticiunile care au intrat în curţile orădenilor, dar şi de angajaţii asociaţiei Forest Hunt Paleu care, în luna martie, într-o singură zi, au inventariat patrulând pe traseul Oşorhei - Oradea şi Făcliei - Podgoria, lângă Uzina de Apă, 73 de mistreţi şi 21 de căpriori.

Trei ani de vânătoare

Conform Hotărârii de Consiliu Local municipalitatea va încheia un contract de colaborare cu asociaţia Forest Hunt Paleu, cu titlu gratuit, pe o perioadă de 36 de luni, perioadă în care se vor organiza între 3 şi 12 vânători pe an.

Consilierul local Adrian Felea (PNL) a cerut ca în contract să fie precizat nu doar numărul de vânători, ci şi cel de recoltări de sălbăticiuni. "Eu cred că trebuie să stabilim o cotă de recoltare. Altfel, animalele vor tot veni şi vor fi vânate toate", a spus consilierul. Felea a mai atras atenţia că Legea vânătorii interzice recoltarea în vintravilan şi la mai puţin de 200 metri de locuinţe.

În replică, viceprimarul Florin Birta a afirmat că părţile implicate în contract vor lua toate măsurile necesare pentru desfăşurarea vânătorilor în condiţii de legalitate. "Vom lua act de propunerea dumneavoastră. Din câte ştiu, astfel de protocoale au mai funcţionat şi înainte în Oradea şi nu au fost probleme", a spus viceprimarul.