Consiliul Local a aprobat vineri, cu unanimitate de voturi, încheierea unui nou contract de colaborare între municipalitatea orădeană și Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Forest Hunt Paleu pentru recoltarea sălbăticiunilor care pătrund în intravilanul municipiului.

Vânătorii vor elimina timp de cinci ani la cererea municipalităţii mistreţii şi căpriorii care intră în oraş şi pun în pericol viaţa sau bunurile orădenilor.

Precedentul contract între părți, încheiat în 2017, a expirat pe 10 iulie.

Realitatea din teren impune încheierea unui nou parteneriat "văzând petiţiile cetăţenilor municipiului Oradea din cartierele Podgoria şi Iorga, care de mai mulţi ani sesizează Primăria, Garda Forestieră şi Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Forest Hunt Paleu, cu privire la faptul că animalele sălbatice, specia mistreţ şi căprior, migrează din fondul cinegetic 21 Paleu în grădinile cetăţenilor cu case construite pe fostele zone de vii şi livezi".

Îndepărtarea sălbăticiunilor este cu atât mai necesară cu cât în Bihor s-au înregistrat până acum 230 de mistreţi infectaţi cu pestă porcină. Dintre aceştia 199 au fost găsiţi morţi şi doar 31 vânaţi.

În ultimii doi ani numărul orădenilor care au reclamat că sălbăticiunile le-au intrat pe proprietate a crescut.

Ciurde de mistreţi au fost surprinse de localnici la intrarea în Oradea dinspre Băile Felix, pe străzile Graurilor, Louis Pasteur sau Prunilor ori în cartierele Podgoria şi Iorga.