"Solicit public premierului Emil Boc să emită de urgenţă o Hotărâre de Guvern pentru revocarea din funcţie a domnului prefect Gavrilă Ghilea. Ar fi un gest de minimă onoare din partea premierului, după ce chiar domnul prefect a recunoscut că face afaceri cu statul, pentru că implicarea sa în asemenea afaceri reprezintă o gravă atingere adusă Instituţiei Prefectului", a spus deputatul PNL Lucia Varga, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi.

Cererea parlamentarului liberal survine la patru zile după ce, luni seară, în cadrul unei emisiuni difuzate de Realitatea TV, prefectul de Bihor Gavrilă Ghilea a recunoscut că firma sa, Construcţii Bihor, construieşte o sală de sport în satul Petrileni, localitatea natală a ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, contra sumei de 2,60 milioane lei.

Lucia Varga a afirmat că, spre deosebire de deputatul Silviu Prigoană, "domnul prefect nu a făcut nicio alegere între afaceri şi politică, potrivit instrucţiunilor de partid", ceea ce îl pune pe Ghilea într-un conflict de interese evident. "Conflictul de interese şi direcţionarea banului public către firma sa sunt o gravă abatere de la spiritul şi de la literii legii, inclusiv a legii privind organizarea şi funcţionarea Instituţiei Prefectului", a spus deputatul liberal, continuând: "cum domnul Ghilea nu a dat niciun semn că ar părăsi fie funcţia, fie afacerile, îi cer premierului Emil Boc să spele ruşinea de pe obrazul judeţului Bihor şi să-l revoce de urgenţă din funcţia de prefect".

Încă în timpul intervenţiei sale la emisiunea de la Realitatea TV, prefectul Gavrilă Ghilea îşi exprimase poziţia faţă de faptul că firma sa derulează afaceri cu Compania Naţională de Investiţii, susţinând că lucrările nu i-au fost atribuite pe criterii politice. Ulterior, el a declarat unei televiziuni locale din Oradea că este doar acţionar, majoritar, cu 57%, la firma Construcţii Bihor, dar că nu mai deţine în aceasta nicio funcţie executivă. "După ce am mers în politică am încetat a călări afacerile şi am încercat să-mi fac datoria aşa cum trebuie, faţă de cetăţenii acestui judeţ", a declarat Ghilea.

Totodată, prefectul a afirmat că, dacă PDL îi va cere să opteze între politică şi afaceri va face această alegere. "Am fost susţinut de un partid, dacă acest partid politic îmi va cere să mă retrag, voi face ce va decide partidul. Chiar dacă sunt apolitic, nu pot să nu ţin seama de ce spune partidul. Atunci când va fi momentul, voi decide", a zis Ghilea.

Citiţi pe această temă şi articolul: Prefectul Ghilea în dilemă: afaceri sau politică?