Statisticile prezentate într-o carte scrisă de însuşi şeful Comisiei prezidenţiale de sănătate publică, Cristian Vlădescu, în colaborare cu europarlamentarul liberal Cristian Buşoi, dar şi faptul că ea însăşi a trecut prin spitalele româneşti după ce i-a fost diagnosticată o formă de cancer, deputatul PNL Bihor Lucia Varga şi-a făcut o adevărată platformă din faptul că în România nu există niciun program naţional de screening pentru depistarea cancerelor mamare şi de col uterin.

"Avem cea mai mare rată de mortalitate din Uniunea Europeană provocată de cancerele specifice femeilor, cancerul mamar şi cancerul de col uterin. În UE media bolnavelor cu asemenea afecţiuni este de 3,32 cazuri la 100.000 de locuitori, la noi este de 13,73 cazuri la 100.000 locuitori", a spus Lucia Varga într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri.

Ea a adăugat, de asemenea, că în fiecare an, în România, se înregistrează 3.000 de noi bolnave cu cancer la sân şi de col uterin, dar depistarea bolii se face de obicei în stadii avansate, tocmai din cauză că femeile nu beneficiază de un program naţional de screening.

Din acest motiv, Varga a anunţat că i-a adresat o interpelare pe acest subiect ministrului Sănătăţii, Ritli Ladislau, de la care doreşte să ştie dacă la viitoarea rectificare bugetară s-au alocat fonduri în acest scop, sau dacă se vor aloca în bugetul pe anul viitor.

Totodată, Lucia Varga a spus că doreşte să aibă şi o întâlnire personală cu ministrul, pentru a-i înmâna chestionarele prin intermediul cărora numeroase femei s-au pronunţat în favoarea demarării programelor naţionale de screening. "Am făcut numeroase acţiuni în colaborare cu departamentul de sănătate al PNL, acţiuni de voluntariat prin care am oferit multor oameni posibilitatea să li se măsoare tensiunea sau glicemia, iar cu aceste ocazii au completat chestionare prin care şi-au exprimat dorinţa pentru asemenea programme de screening", a explicat Varga.

În fine, deputatul liberal a precizat că cere ajutorul şi colegelor din celelalte partide, deoarece "atunci când este vorba despre sănătate nu ar trebuie să existe divergenţe politice".